Happy Hour i Hudiksvall 15/1

2014-01-15

Hudiksvall går mot friare tider i takt med att man gör de lokala ordningsstadgarna tydligare. Men det hela började naturligtvis i andra ändan, när Tekniska Förvaltningen Hudiksvalls Kommun tog fram lokala ordningsstadgar som var för generella. De lokala ordningsstadgarna förbjöd folk att dricka alkohol på offentlig plats. Problemet var bara att Ordningslagen, som gäller för hela landet, säger att det är tillåtet att dricka alkohol på offentlig plats. För att en lokal ordningsstadga ska kunna förbjuda drickande på offentlig plats så måste den lokala ordningsstadgan vara mer specifik än den rikstäckande ordningslagen. Till exempel genom att ange en exakt plats där man inte får dricka.

Handling på plats

Tekniska förvaltningens ordningsivrare blev djupt besvikna. De hade ju hoppats kunna göra ordningsstadgarna ännu mer generella. Varför begränsa sig till att förbjuda alkoholförtäring på offentlig plats, när man kan förbjuda förtäring i största allmänhet? Och varför bara förtäring, de flesta handlingar skulle kunna omfattas av det lokala förbudet. Varför bara förbjuda dem på offentlig plats? En helt generell ordningsstadga kunde förbjuda handlingar på platser. Det hade visserligen förpassat de flesta kommuninnevånare bakom lås och bom, men det hade blivit väldigt god ordning i kommunen.

Specifik ordningsstadga

Istället fick tekniska förvaltningen nu i uppdrag att specificera vilka offentliga platser som man inte får dricka alkohol på. Det började ganska bra. Man förbjöd alkoholförtäring på tågstationen, Kattvikskajen, centrala Hudiksvall  och några andra platser. Men när tekniska förvaltningen tittade på den nya formuleringen tyckte de att den ändå kändes lite för generell. Man kanske kunde specificera några exakta tider, föreslog en tjänsteman på förvaltningen, och så ändrades det till att man inte fick förtära alkohol mellan klockan 8 och 23 på tågstationen, Kattvikskajen, centrala Hudiksvall och några andra platser.

Exakt vilken alkohol

Men även det kändes för generellt. Vadå alkohol, sade en annan tjänsteman. Det kan ju vara alkohol  i gammal frukt eller såna där praliner som man börjar tycka om efter pensioneringen. Det ska inte förbjudas. Så tekniska förvaltningen satte sig ner och specificerade exakt vilken alkohol som det var förbjudet att förtära på vilken plats och vid vilken tid. Ordningsstadgarnas uppgift är ju att stävja det där skräniga fulsupandet. Kan man supa snyggt, som de gör på TV4, så är det bara uppfriskande och kontinentalt. På tågstationen är det nu förbjudet att dricka Marinella, Kir och Diamant på förmiddagarna. På Kattvikskajen är det förbjudet att dricka okryddat brännvin och ljus öl på burk mellan 12 och 20 på vardagar, medan man i centrala Hudiksvall kan få dryga böter bara genom att dricka viner från den nya världen i dagsljus.
För att inte uppfattas som ett hälsingskt Nordkorea har kommunen valt att sänka bötesbeloppen för vissa drycker på vissa tider. Och vissa platser. Exempelvis är böterna halverade för den som mellan klockan 18 och 19 på torsdagar ertappas med att dricka två stora stark och en sexa jäger på Kattvikskajen Det har blivit stor succé. Folk här kallar det för Happy Hour.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.