Föneabstinensen 8/1

2014-01-08

Tanken med nyårslöften är att den som avger löftet ska framstå som en duktig människa som strävar efter att förbättra sin karaktär år efter år. Men de där löftena är bara för syns skull. Ingen håller dem. Utom i Föne. Här gick det till överdrift det här nyåret.

Slut på trivseln

Ett par timmar före tolvslaget på nyårsafton började folk i Föne försöka bräcka varandra. Det började med en liten farbror som berättade för sin fru att han tänkte sluta röka. Hans fru kunde ju inte vara sämre så hon meddelade både sin man och sina grannar att hon också skulle sluta röka, men även sluta dricka. Deras grannar berättade då för hela kvarteret att de tänkte minsann sluta äta godis, och deras grannar berättade för hela Föne att de tänkte sluta köra bil i onödan. Granne efter granne basunerade ut sina nyårslöften över orten, det ena löftet mer självutplånande än det andra. Så fort nån i Föne kom på nåt som var trivsamt så öppnade hon eller han fönstret och meddelade att det var slut på trivseln.

Avhållsamt

Föne förvandlades på ett par timmar från ett ställe där det kunde vara ganska trevligt till ett ställe där ingen tänkte ha det allra minsta lilla trevligt. Allt åkte ut: sprit, sovmorgnar, självbefläckelse och fredagsmys. Det var som att Föne förvandlats till en sekt av fakirer.
När sånt här händer i större samhällen så brukar det hela dö ut ganska snabbt. På nyårsdagen är det ingen som riktigt minns vem som lovade vad, och om nån kommer ihåg så är det ändå förhållandevis enkelt att fortsätta med sitt lättsamma leverne i smyg. Men inte i Föne. Innan tolvslaget hade det gått så långt att alla i Föne hade lovat att sluta med allt som var roligt. Och här har alla koll på varandra, så ingen kunde smyga med sin njutning. Alla var tvungna att bli totalt avhållsamma.

Abstinensen

På nyårsdagen väntade folk i Föne ut varandra. Vem skulle bli den första att misslyckas med sina goda föresatser? Om bara en enda person kunde råka ta ett bloss eller sova för länge eller äta en kaka så skulle resten av Föne kunna andas ut och sätta sitt eget frosseri i relation till den där första slarvern. Men ingen trillade dit. Folk satt som på nålar. De tittade ut genom stugfönstren i väntan på sina grannars karaktärssvaghet, men ingen råkade njuta det allra minsta.
Den andra januari vaknade folket i Föne upp obekvämt tidigt, åt en jättetråkig fiberfrukost och märkte att de hade börjat definiera sig själva som före detta missbrukare av njutning. De spatserade omkring med översträckta ben och skrävlade högröstat om sitt tidigare vilda liv med kaffe, dålig arbetsmoral, överintag av glass eller vad det nu var de hade slutat med. De berättade hur dåligt de hade mått när de njöt och hur skönt det var att vara fri från njutningen.
Den tredje januari började abstinensen. Alla i Föne hade huvudvärk. Den fjärde januari ägnades åt humörsvängningar och skakningar, som sedan tilltog under trettonhelgen. Att en hel ort drabbas av kollektiv abstinens kan ha förödande konsekvenser. Framför allt när skakningarna kommer. Idag ligger Föne i ruiner. Hela orten har skakat sönder. Kvar ligger bara en aggressiv lukt av svett och gammal askkopp.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.