Högteknologiska Nämnden i Gävle 18/12

2013-12-18

Jag befinner mig utanför lokalerna för det som tidigare kallades Tekniska Nämnden i Gävle. Framtiden har kommit hit.
I förra veckan beslutade nämnden att investera i digitala läsplattor till samtliga som jobbar inom nämnden. Folk på nämnden blev alldeles till sig. De hade aldrig fått nåt så modernt, och det påverkade Tekniska Nämnden djupt. Ut åkte telefaxen, in åkte den gamla drömmen från nittiotalet om det papperslösa kontoret. Äntligen skulle Tekniska Nämnden bli en del av det moderna framtidssamhället. Nämnden bytte namn, från Tekniska Nämnden till Högteknologiska Nämnden och började genast att anpassa sig till de krav som framtiden ställer på en högteknologisk nämnd.

Modernisering

Nämndmedlemmarna beställde kläder i högteknologiska åtsittade material, de bytte kaffemaskin till en laboratorieanpassad apparat som inte kan användas utan ingenjörsexamen. Folk trimmade av sig håret eller försökte se ut som hubotar.
Högteknologiska Nämndens ordförande rusade raskt ner till det kommunala vaktmästeriet med ett högteknologiskt manifest om att framtiden var papperslös och sa att man ville bygga om nämndens materialförråd till ett rum där man kan bada i olikfärgat ljus samtidigt som man luktar på Internet för så gör man i framtiden.
Dörren in till Högteknologiska Nämnden byttes ut mot en blinkande stålskjutdörr och en serie korsvisa laserstrålar omgivna av biometriska scanners och informativa hologramskyltar. Det känns som att man är i rymden eller ett avsnitt av CSI, och man förstår att dörrn in till det som tidigare kallades Tekniska Nämnden är väldigt högteknologisk.

Stornota

Men det stannade inte där. Högteknologiska Nämndens medlemmar fattade inte riktigt hur man skulle använda de där läsplattorna. Det ledde till att de skrev ut sina digitala dokument och smög in dem i en plastficka i fodralet till läsplattan så att de kunde hänga med på sammanträdena. Högteknologiska Nämnden som skulle vara papperslös fick kommunens största nota på skrivarpapper och toner.
Högteknologiska Nämnden räknade snabbt ut att det måste bero på att framtiden inte var tillräckligt modern för de högteknologiska nämndmedlemmarna. Lösningen på problemet var att investera i digitala glasögon till alla i Högteknologiska Nämnden. Alla såg hypermoderna ut, men de hade svårt att titta på de digitala dokumenten samtidigt som de rörde sig i korridorerna. Tack vare de många krockskadorna fick Högteknologiska Nämnden även kommunens största nota på personalhälsovård. Det berodde förstås på att den moderna högteknologin inte höll jämna steg med den framtid som Högteknologiska Nämnden verkar inom.
I eftermiddag har Högteknologiska Nämnden möte igen. De har tagit fram ett framtidsanpassat förslag där nämndens dokument ska föras över från nämndens ordförande direkt till nämndmedlemmarnas hjärnor. Man har tagit fram en prototyp på en tankevågsöverförare som drivs av elektromagneter och radium. Den hoppas man ska fungera. Annars lovar nämnden att gå tillbaka till telefax.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.