Vallvik går över till tryckluft 11/12

2013-12-11

Optimismen är tillbaka i Vallvik. De har varit lite hängiga här sedan det stod klart att det inte skulle bli nån vindkraftpark, men nu kommer man istället att få ingå i ett banbrytande pilotprojekt inom alternativ energi.
Söderhamns Kommun investerade för ett tag sedan några miljoner i ett vindkraftbolag som ville bygga en vindkraftpark mellan Vallvik och Ljusne. Men som alltid kom det nåt ekologiskt trams och satte stopp för satsningarna på miljövänlig el, så det blev ingen vindkraftpark. Dessutom hade Söderhamns Kommun stoppat in lite för få miljoner i det där vindkraftbolaget. Miljoner lever helst i flock. Om miljonerna inte har tillräckligt många andra miljoner runt omkring sig så försvinner de ganska fort. Det var det som hade hänt med miljonerna i vindkraftbolaget.

Stormen kommer

De satsade miljonerna hade ju inte gett någon vindkraftpark. Men istället för att betala tillbaka de satsade miljonerna till kommunen och tacka för visat intresse så meddelade vindkraftbolaget att om kommunen inte ville förlora de där miljonerna som de redan hade blivit av med så måste de satsa ännu fler miljoner i samma bolag. Flera kommunala ekonomer mindes hur det gick när kommunen försökte hjälpa en stackars mejlande änka att föra ut stora belopp från Nigeria, och plötsligt kändes det lite konstigt i den kommunala maggropen. Och lite deppigt här i Vallvik.
Men det var innan Sven kom förbi. Stormen Sven, som världsvant etablerade sig i sociala medier med hashtaggar och uppdateringar och ett evigt pockande på allmänhetens uppmärksamhet som om hela ovädret var en satsning från grannkanalen P3. Medan Stormen Sven blåste hårt och från alla håll, ringde vindkraftbolagets folk till sina investerare och förklarade läget. Hade bolaget fått tillräckligt många miljoner så hade Vallvik haft en vindkraftpark nu, och hade Vallvik haft en vindkraftpark i det här vädret så hade man fått så mycket el att hela området mellan Vallvik och Ljusne hade blivit som ett enda stort batteri. Vallviksborna hade kunnat ha lyset tänt dygnet runt.
Men inte nog med det. Tack vare stormen hade en fritänkande projektledare hos vindkraftbolaget kommit med den briljanta idén att bygga en fläktpark mittemot vindkraftparken så att man kunde garantera att det alltid blåste så hårt på vindkraftverken. Det skulle bara kosta några extra miljoner att gå in i den satsningen. När kommunen var skeptisk och tyckte att det nya projektet lät orealistiskt så svarade vindkraftbolaget att en realist är en dålig människa som saknar visioner. Och när de kommunala realisterna börjat mjukna lanserade vindkraftbolagetsitt mest visionära projekt någonsin. Varför låta vindkraften ta omvägen via elnätet när man kan utnyttja luften direkt?

Tryckluft

Det nya projektet går ut på att byta ut all el i Vallvik. Mot tryckluft. Om kommunen bara investerar ytterligare några miljoner kommer bolaget att sätta upp stora trattar längs med kusten. Trattarna ska samla in all vind och komprimera den i en stor behållare. Sedan byter man ut alla elledningar mot luftslangar och installerar utblås i alla hem innan man stryper elen och lägger om till den miljövänligare tryckluftstekniken. Folk får förstås byta ut sina hushållsapparater mot motsvarande tryckluftsmaskin, och i dagsläget saknas tyvärr tekniska lösningar för att få tryckluften att driva belysning, TV, mobilladdare och mikro. Men projektledningen är optimistisk: när tekniken är etablerad kommer innovationerna att stå som spön i backen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.