Bollnäs har blivit förfalskat 4/12

2013-12-04

I lördags spårade en hundutställning ur här i Bollnäs. Det började bra, med taxar och schäfrar som satt vackert och hade rosetter runt halsen utan att se nämnvärt förnedrade ut för det. Men plötsligt var det någon som upptäckte en hund som såg lite underlig ut. Det visade sig vara en falsk hund. Tävlingsledningen började gräva i det hela och upptäckte att nästan alla hundar på utställningen egentligen var nåt annat. Folk hade kommit dit med rävar och höns i koppel. Nån hade anmält en gammal tröja i bassett-klassen. Juryn var ursinnig. Men inte lika ursinnig som ägarna till de falska hundarna. De hade köpt sina hundar i god tro av en lodis i en husvagn. Han verkade så ärlig, och han hade lovat varenda köpare att det var helt äkta hundar.

Hopknutna skidor

Senare i helgen drabbades Bollnäs av ett stort strömavbrott på grund av träd som vält över ledningarna. Men när elbolaget tog sig ut för att röja undan de nerfallna träden så upptäckte man det fasansfulla: Det var inte riktiga träd. Skogen var full av gamla stolpar, krattor och hopknutna skidor. När skogsägarna fick reda på hur det låg till blev de ursinniga. De hade ju köpt skogen av en fullt pålitlig om än orakad och lite aggressiv herre i en barack nånstans ute i omarken.
Elbolaget fick ytterligare en chock när de kontrollerade elen i ledningarna. Det var inte äkta el. Elledningarna som borde innehålla starkström innehöll telefonsignaler, styrström och verkningslösa vibrationer. En av de tjockaste ledningarna var en tom slang. Elbolagets ledning blev ursinnig. De hade köpt in el till lägsta marknadspris av en luffare i nån koja. Han hade framstått som helt reko.

Pappväg

När det här uppdagades fattade kommunledningen i Bollnäs misstankar. Tänk om det här var en större härva. Man bestämde sig för att granska hela kommunen noggrannare. Det man fann var chockerande. Upp emot 90% av Bollnäs var förfalskat. Stora delar av vägnätet bestod av papp. Träd och buskar var av plast. Brotorget verkade vara helt försvunnet. Folk upptäckte plötsligt att deras hus bara var stora tält som hade målats för att likna hus.
Känslorna stormade i Bollnäs. Alla var chockerade. Kommunen fick kalla in ett psykologteam och starta krisgrupper. Men när psykologerna träffade alla arga och ursinniga Bollnäsbor så blev även de chockerade. Ingen av de ilskna Bollnäsborna hade äkta känslor. Allt var förfalskat.

Alaska-Håkan

Till sist kopplade man in polisens bedrägerirotel, som kom till Bollnäs med sina bästa förfalskningsexperter. Alla spår pekade åt ett och samma håll. Det verkade som att den som låg bakom förfalskningen av Bollnäs var Alaska-Håkan, den man som i förra veckan anklagades för att sälja falska tavlor av Sundsvallskonstnären Bengt Lindström i ett av Sveriges största konstbedrägerier. Polisen åkte ut till Alaska-Håkans skogsbarack, men blev helt chockerade. Den man de mötte där hade visserligen en ölmage, men den var falsk. Hans bristande personhygien visade sig vara falsk. Baracken han bodde i var falsk. Inte ens den lätta berusningen var äkta. Den man som huserade i den falska baracken var inte den äkta Alaska-Håkan. Nån hade ersatt Alaska-Håkan med en förfalskning.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.