Hoforsappen 27/11

2013-11-27

I förra veckan tröttnade Hofors Kommun på sin kommunala telefonväxel. Den hade blivit för gammal. Företaget som tog hand om växeln åt kommunen tyckte att det var orättvis kritik av Hofors Kommun. Företaget hävdade bestämt att växeln var nästan som ny. De hade ju precis bytt nummerskivor på flera av telefonerna i växeln. Samtidigt fick kommunen in uppgifter från anställda i växeln om att bakeliten hade börjat smula och att du-reformen från 60-talet fortfarande inte hade trängt igenom i kundpolicyn. Folk som ringde till Hofors Kommun hörde av sig och klagade. Ringde man till kommunen så fick man vänta, sedan blev man bortkopplad. I moderna telefonväxlar får man knappa in en massa nummerval i några minuter, sedan får man lyssna på pausmusik i några minuter. Sedan blir man bortkopplad. Vissa klagade på att det saknades några hundra nummervalsalternativ. Andra ville ha en sån där modern taltjänst där man själv får säga till en dator vad man vill ha hjälp med, sen får man höra datorn påstå att man har sagt nåt helt annat. Sen blir man bortkopplad.

Moderna Gävle

Det blev uppenbart att växeln var omodern. Så kommunen bestämde sig för att flytta Hofors kommunväxel. Till Gävle. Hofors kommunledning har alltid upplevt Gävle som en modern kommun. I Gävle dricker folk dyrkaffe och säger hen. Genom att flytta växeln från Hofors till Gävle så måste man ju få en fantastiskt modern växel. Det bästa vore en växel som kopplar bort folk direkt, det blir mest effektivt för alla inblandade. Annars finns ju risk att man hamnar i telefonkö. Om man hamnar i telefonkö hoppas man att den moderna växeln har en sån där irriterande röst som berättar att man står i telefonkö medan man står i telefonkö. Helst på ett sätt som gör att man tror att nån har svarat i telefonkön så att man aldrig riktigt slappnar av när man står i telefonkö. Kan den där irriterande rösten komma fram även till dem som sitter och väntar i luren trots att de blivit bortkopplade från telefonkön så är den kommunala lyckan total.

5:2 och hybris

Men det stannade inte vid att flytta växeln till Gävle. Om kommunväxeln moderniseras så ska även kommunen göra det, sa Hoforsledningen. Så i fredags bestämde man sig för att flytta hela den kommunala administrationen i Hofors till Gävle. De kommunala administratörerna i Hofors förberedde sig för allt det moderna de skulle få uppleva genom att läsa livsstilsmagazin och följa 5:2-dieten. Men det stannade inte där heller. Nån gång i helgen fick Hofors Kommun hybris. De kom fram till att Gävle inte var tillräckligt modernt.

En app

För att vara riktigt modern ska man inte finnas i Gävle. Man ska finnas på Internet. Men inte som en hemsida eller nåt man kan gilla på Facebook, det är hur gammalt som helst. Man ska vara en app. Alltså ett litet program på en väldigt smart mobiltelefon. Så det har Hofors Kommun blivit nu. En app. Kommunbyråkraterna håller för fullt på att ladda upp sig själva i appen. Det går lite långsamt eftersom Hofors Kommun fortfarande kopplar upp sig med gamla brusmodem från nittiotalet, men om någon månad förväntas hela Hofors Kommun finnas i appen. Söker man någon i Hofors Kommun i framtiden så ringer man alltså växeln. Den ligger i Gävle. Växeln kopplar sedan samtalet till appen. Den finns på internet. Sedan får man vänta en stund. Sedan blir man bortkopplad.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.