Valbo Köpbad 20/11

2013-11-20

Här går det undan. I förra veckan kunde man höra om hur Gävle Kommun planerade att lägga ner Valbobadet. De enda som badar där är folk som är för lata för att åka in till stan, och Gävle vill ju gärna framstå som en driftig kommun där sån slöhet inte passar sig. De pengar man sparar in på driften av Valbobadet skulle istället finansiera en resa till Cannes. Men den här veckan har kommunen ändrat sig. Istället för att lägga ner Valbobadet kommer anläggningen att få spela huvudrollen i nästa satsning på storskalig shopping i Valboområdet.

Vattenhål

Valbo har ju länge varit ett vattenhål för folk som gillar att trängas och köpa saker. Först kom Valbo Köpcentrum, där överviktiga par i likadana träningsoveraller kunde bunkra upp med tubsockar och cornflakes i storpack redan på 70-talet. Valbo Köpcentrum var det bästa av två världar: shopping av amerikansk modell och köer av sovjetisk. På senare tid har man även börjat bygga ut Valbo Köpstad, på andra sidan motorvägen. Där har överviktiga par i designade jeans kunnat bunkra upp med duntäcken och hemelektronik de senaste fem åren.

Köpbadet

Och nu börjar kommunen nästa stora steg. Man börjar projektera området vid Valbobadet, i syfte att starta Valbo Köpbad. Projektet bygger på en unik undersökning av vilka som shoppar och deras vanor. Den köpvilligaste gruppen av människor är barnfamiljer, och barnfamiljer tycker även om att bada. Kanske för att det är ett smidigt sätt att få barnen rena utan att de märker det. I Valbo Köpbad kommer man att kunna göra båda sakerna samtidigt. Det kommer att bli ett flertal bassänger där olika varor flyter omkring. Som kund simmar man omkring med en liten flotte som man fyller med grejer. Överflödet av varor i kombination med den där viktlösa känslan man får av att simma kommer att skapa ett extra köpsug som gör att kunderna kommer att tappa omdömet och köpa vad som helst.

Miljösabb

Men som alltid finns det en grupp människor som sätter sig på tvären och försöker hindra alla framsteg. De miljömedvetna. En grupp tråkmånsar som använder miljön som nån sorts trampolin för sin vilja att berätta för andra människor att de gör fel.
Redan på sjuttiotalet hade Valbo Köpcentrum problem med gröna vågare med otvättat skägg som skulle hålla på och berätta för svenssonshopparna att de var offer för USA-imperialismen och att man kunde bli sjuk av besprutad frukt. På åttiotalet var stod det fältbiologer och påstod att det var fult med klorblekt papper och man skulle inte ha fosfater i tvättmedlet och på nittiotalet kunde man inte slänga skräp i en vanlig papperskorg utan att riskera att bli angripen av nån självutnämnd återvinningspolis. Och nu är det alltså fel på Valbo Köpbad. Vattnet är varken KRAV-märkt eller Fairtrade. Dessutom har man hittat spår av diväteoxid i vattnet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.