Ockelbo Sopinternat 13/11

2013-11-13

Ockelbo har länge mått lite dåligt. Kommunen har lägst medelinkomst i Gästrikland, och det rimmar ju lite illa när man samtidigt är hemkommun åt Prinsessan Estelles farföräldrar. För att komma tillrätta med den här jobbiga stämpeln har kommunen länge försökt rycka upp sig. Man gjorde sig av med Ockelbo Basket – det är för mycket förort över den sporten. Man anlade Wij Trädgårdar – odling är väl en höginkomsthobby? Och man försökte bygga en köpgalleria. Men inget har hjälpt. Folk i andra delar av Gästrikland tittar fortfarande på Ockelbo med huvet lite på sned. När det kommer delegationer på besök från andra Gästrikekommuner brukar de ”glömma” lite pengar bakom soffkuddarna i kommunhusets reception. Det har varit förnedrande.

Återvinningen vänder på allt

Men nu verkar det som att den här låginkomsttagarstämpeln kan komma att tvättas bort. Gästrike Återvinnare meddelade i förra veckan att man kommer att höja avgiften för sophanteringen i Gästrikland. Folk i de andra gästrikekommunerna reagerade som de brukar när det vankas prishöjning. De blev jättearga. Tills de insåg att prishöjningen låg kring en hundralapp om året. Då ryckte de flesta på axlarna. Man kanske kan spara in avgiften genom att hoppa över den där hämtpizzan på nyårsdagen, sade de flesta. Man kanske kan spara in avgiften genom att inte byta strängar på banjon, sade de i Torsåker.

Sopornas Monaco

Men i Ockelbo har man inte bara accepterat prishöjningen. Man har omfamnat den. Ockelbo har till och med begärt att få betala ännu mer för sin sophämtning. Om det blir extra dyrt med sophantering i Ockelbo så kan man profilera kommunen utåt som en kommun som är så exklusiv och dyr att folk helt enkelt glömmer bort den där låga medelinkomsten. Därför vill Ockelbo bli ett sopornas Monaco. Hit ska turister vallfärda med sina soppåsar för att få dem ståndsmässigt återvunna. På andra turistorter köper man skräp, hit tar man med sig skräp för att slänga det. Kommunen ser framför sig sopgubbar i frack som kommer i limousine och bär ut luxuösa sopor styckevis på silverfat. Bredvid återvinningskärlen för glas, metall och tidningspapper ska det finnas kärl för kristall, ädelmetall och sedelbuntar.

Profilerat skräp

Som ett första steg för att höja köptemperaturen i sopbranschen har man valt att konkurrensutsätta sophanteringen. Ockelbo gör en privatiseringsreform. Sophämtningen kommer att bli ett individuellt val och man hoppas att ett flertal privata aktörer kommer att översvämma marknaden. Återvinningsföretagen kommer då att profilera sig för att nå rätt kundgrupp. Det kommer att finnas engelsk sophantering där soporna får en uppsträckning på väg mot återvinningen, och friluftsbaserad sophantering där soporna hamnar i naturen. Det kommer att finnas antroposofisk sophantering där soporna grävs ner för att attrahera kosmisk strålning, och andra religiösa former. Den som har välpaketerade sopor kommer att få soporna hämtade på en gång. De andra får vänta snällt. Kommunen startar också en jättedyr men statligt delfinansierad återvinningscentral, där den som har massor av pengar och väldigt lite tid kan få hjälp att både producera och källsortera sitt skräp utan att behöva se det. Ett sorts internat för sopor.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.