Skolvaktmästarna i Ljusdal 6/11

2013-11-06

Här i Ljusdal har det varit ett fruktansvärt gnäll en längre tid. Klagandet har legat som en oavsiktlig väderavgång över den annars så friskt doftande bygden. Anledningen är att kommunfullmäktige i flera år gjort framtiden oviss för sina skolvaktmästare, genom att gång på gång föreslå en modernare organisation där alla vaktmästartjänster ska skötas från en stor central. Förslaget har i ett flertal remisser mött motstånd från den konservativa och bakåtsträvande Utbildningsnämnden som menar att det är en dålig idé att centralisera just skolvaktmästare.

Jätteexpeditionen

Kommunfullmäktige vill alltså samla alla kommunens skolvaktmästare på ett ställe. Det blir ju en jättestort expedition med ett jättestort stökigt skrivbord där alla vaktmästarna skulle gå omkring och dricka varmhållet gårdagskaffe ur samma gigantiska mugg från deras gemensamma semester på Mallorca. Det hör ju vem som helst att det inte skulle fungera säger Utbildningsnämnden. Ingenting skulle bli gjort. Nu finns det de som menar att ingenting redan görs så det skulle inte märkas så stor skillnad.
Men det skulle det, säger Utbildningsnämnden. För skolorna skulle bli tvungna att anmäla fel och beställa reparationer genom ett sånt där digitalt ärendehanteringssystem som bara kan användas av dem som gått en speciell ärendehanteringssystemshanteringskurs. Och om ett ärende inte är korrekt inlagt i ärendehanteringssystemet så kommer ingen att hantera ärendet. Nu finns det de som menar att ingen redan hanterar ärendena så det skulle inte märkas så stor skillnad.

Maktbalansen

Men det skulle det, säger Utbildningsnämnden. Skolvaktmästarna gör inte bara sitt jobb. När de gör det. De sitter även på en informell men central maktposition i skolorganisationen. En position som det är farligt att rucka på. Skolvaktmästaren ser allt. Skolvaktmästaren bestämmer om lärarrummets mikrovågsugn fungerar, eller inte fungerar. Skolvaktmästaren kan skälla ut stökiga elever efter noter på ett sätt som en lärare inte klarar av att göra på ett trovärdigt sätt. Eller så låter skolvaktmästaren bli. Skolvaktmästarna påverkar skolans kvalitet med sin informella makt, och det vet lärarkollegiet. Lärare över hela Ljusdals Kommun har bjudit sina vaktmästare på butterkakor och wienerkransar i en strid ström för att se till att allt fungerar. Kollegiet har genom åren plöjt ner hundratusentals kronor i denna informella kalorikorruption. Skulle vaktmästarna centraliseras skulle investeringarna gå upp i rök, säger Utbildningsnämnden.

Kulturarv Vaktmästare

Från kommunfullmäktiges sida har man, efter Utbildningsnämndens knivskarpa retorik, äntligen insett värdet av att behålla skolvaktmästarna. Problemet är bara att det saknas pengar, och man kan ju inte basera budgeten på återbetalade försäkringspremier. Längre. Så i förra veckan kläckte Ljusdals Kommunfullmäktige en lysande idé som kommer att bevara skolvaktmästarna för eftervärlden. Man har anlitat den numera onödiga arbetsgruppen Kulturarv Hälsingegårdar. De driver nu en ny kampanj för att få upp Ljusdals skolvaktmästarexpeditioner på Unescos lista över särskilt skyddsvärda miljöer. Och  för att få upp skolvaktmästarnas mustascher på Unescos lista över särskilt skyddsvärd vegetation.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.