Mellanfjärden smygindustrialiseras 30/10

2013-10-30

För några månader sedan var Mellanfjärden som vilken del av Nordanstig som helst. Vanliga hus fulla av vanliga människor som levde sina vanliga Mellanfjärdsliv. Det vill säga att de antingen kollade på TV eller jagade älg. Men i en anmälan till Byggnadsnämnden framkom härom veckan klagomål på att området höll på att smygindustrialiseras. Jag har åkt hit för att granska påståendet och kan konstatera att det stämmer. Folk här har spottat ut snusen och rakat sig. Även herrarna. De har lagt bort sina rutiga skjortor och de där otvättade byxorna med benfickor. De har duschat. Vissa har slips. I smyg, nästan omärkligt, har Mellanfjärden förvandlats till ett industriområde.

Alla ska ha lastkaj

Det började med en husägare som ville höja sin skorsten lite grann. Byggnadsnämnden sa ja till det. Nån annan granne följde efter och gjorde likadant. Det blev nån sorts tävling mellan grannarna om vem som kunde ha den högsta skorstenen.  Plötsligt var folk som galna. Man skulle inte bara ha en hög skorsten. Man skulle ha sin egen industri. Folk bytte ut sina bilar mot allt tyngre fordon, det rullade gigantiska långtradare på de små Mellanfjärdsvägarna. Nån skaffade egen lastkaj, och i ansökan till byggnadsnämnden skyllde husägaren på att det var för att han beställde så mycket hemmabiosaker på nätet. Veckan efter skulle alla ha lastkaj i Mellanfjärden. Sen var det nån som skaffade egen reception. Då skulle alla ha egen reception. De riktigt ivriga har anlitat grafisk formgivare för att ta fram en egen logotyp som de kan ha på en radda flaggor utanför sin industri. Det där med påkostade kök har helt slagit över här. Har man en egen industri ska man ha en egen lunchrestaurang som serverar samma dåliga mat vecka ut och vecka in.

Smygurbanisering

Ryktet om den industriella revolutionen i Mellanfjärden nådde i förra veckan utanför länets gränser. Plötsligt kunde man se strömmar av dalkarlar och kullor som fotvandrade mot Mellanfjärden för att hitta jobb. Men till ingen nytta. I Mellanfjärden har de moderna industrier, det vill säga nedlagda. Det är också därför som anonyma riskkapitalister har smyginvesterat i de hemliga industrierna. De är som gjorda för att måla upp som lönsamma verksamheter – inga anställda innebär minimala personalkostnader. Inga intäkter innebär en stabil grund med stor utvecklingspotential.
I smygindustrialiseringens kölvatten har flera hushåll även försökt sig på lite urbanisering i största hemlighet. Folk har bostadsrättsföreningar i garaget, komplett med panoramafönster och grannsamverkan. Vissa husägare har egna busshållplatser och på en bakgård hittade jag en liten köpgata. Det pratas om ett dolt miljonprogram inne i skogen där folk bor i hyresrätt och är arbetslösa. Ibland mullrar det under fötterna och jag misstänker att nån smugit dit en tunnelbana.

Den postindustriella revolutionen

De mest progressiva krafterna i Mellanfjärden har gått vidare till att försöka smygpostindustrialisera Mellanfjärden. I hemlighet försöker man därför konsumera stora mängder information och förverkliga sig själv. Alltså kolla på TV och jaga älg.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.