Pipelines med ketchup i Hofors 23/10

2013-10-23

Folk skulle kunna vara väldigt besvikna här i Hofors. Tidigare under hösten hade Hoforsborna nämligen nominerat sig själva till nobelpriset. Motiveringen löd ”bara ge oss ett nobelpris, vilket som helst utom litteraturpriset. Här i Hofors är vi sjukt bra och ingen har förtjänat ett pris mer än vi”. Anledningen till det gigantiska självförtroendet var att nån hade kommit på en himla smart idé, som skulle kunna revolutionera livet i hela Gävleborgs Län.
Nu blev det inget nobelpris, men folk är inte besvikna för det. Istället skuttar de omkring med små hoppsasteg eller går och bröstar upp sig och dunkar sig själva i ryggen. Den smarta idén är nämligen fortfarande smart, och nu ska den genomföras i form av ett EU-projekt. EU-projekt är som Nobelpris fast med krångligare blanketter.

Överskottsenergi?!

Idén som kläcktes handlade om att odla tomater i stor skala för att ta vara på överskottsenergin i Hofors. När folk fick höras om det hela blev de förbryllade. Ingen hade uppfattat det som att det fanns nån överskottsenergi i Hofors. En vanlig måndagmorgon kan man ju knappt förnimma nån energi alls, än mindre överskottsenergi. Och de gånger man sett överskottsenergi i Hofors har det varit i form av underhudsfett. Inte ens de som kläckte idén hade tänkt på det här med överskottsenergin. Förrän i efterskott. Det var några villaägare i Hofors som hade tröttnat på dåligt väder och sökte EU-pengar för att bygga ett stort glastak över sitt villaområde. Området skulle bli som ett stort soldäck där det alltid var bra väder. EU avslog bidragsansökan med motiveringen ”trodde ni att vi skulle gå på det där”.

Bidragsord

Men bollen var redan satt i rullning. I en överklagan av beslutet var det nån av villaägarna som försökte pressa in så många bidragsord som möjligt. Plötsligt handlade det inte om ett soldäck, det handlade om energiåtervinning, närodlat, korsbefruktning, ekologi, kretslopp och affärsutveckling i en enda röra. Och när EU tuggat klart på papprena och begärt ändringar av projektet så hade det där soltaket blivit ett jättestort växthus som skulle värmas upp med hjälp av spillvärme från stålverket.

Pipelines

För hoforsborna var det revolutionerande att se på stålverket som nånting annat än ett stålverk. Plötsligt var det ett värmeaggregat för tomatodling. Vem vet, med ytterligare EU-pengar kanske man skulle kunna koppla nån av ugnarna till en kommunal smörgåsgrill? Eller ha verket som en mycket effektiv kupévärmare?
Folk har redan börjat tänka fritt och stort och utanför boxen allt vad de orkar. Den storskaliga tomatodlingen kommer att kompletteras med ett par gigantiska grytor som kommer att hänga i taket i stålverket. Där kommer tomaterna att kokas ner, till ketchup. Massor av ketchup.
I veckan ansökte man om pengar från både EU och Länsstyrelsen för att bygga pipelines över hela Gävleborgs Län. Dessa kommer att kopplas till de gigantiska grytorna och så snart allt är klart kommer hela länet att bli självförsörjande på ketchup. Snart är Gävleborgs Läns hela livsmedelsbehov tillgodosett. Det fattas bara ett liknande system för leverans av bearnaisesås.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.