Förväntans bussar i Gävle 16/10

2013-10-16

Busshållplatserna här i Gävle är fulla av människor. Alla är här. Det är trångt, så alla som står här borde vara sura och otåliga, som bussresenärer brukar vara. Men inte här i Gävle. Här är de tålmodiga och förväntansfulla. Men när det kommer en buss så kliver de inte på. De bara ropar in till busschauffören: ”har det hänt?”, och busschauffören svarar ”nej, inte än”. Och så kör bussen iväg och alla fortsätter att vänta, om möjligt ännu mer förväntansfulla än nyss.

Den dåliga tiden

Bussklimatet i Gävle har gått krafigt utför en tid, men nu är folk säkra på att det kommer att vända. För länge sedan hade bussarna problem med kontanthanteringen. Därför tog man bort kontanter från bussarna. Folk blev väldigt missnöjda och tyckte att det var jobbigt att behöva betala med kort. Bussbolaget tyckte att det stora problemet var att resenärerna inte redan hade betalat för sina resor. Helst skulle de både ha betalat och rest klart innan de klev på bussen. Men bara för att bussresenärerna har fel så betyder inte det att bussbolaget slutar vara lyhört. Så nyligen skaffade lokaltrafiken ett fantastiskt nytt system för kortbetalning. Nu skulle det gå snabbt att betala sin bussresa och komma dit man ville. Problemet var bara att det fantastiska kortbetalningssystemet inte fungerade särskilt bra. Åtminstone inte när man ville använda kortbetalningssystemet för att betala med kort. Och medan bussresenärerna stod och försökte få det nya systemet att ta emot deras pengar så stod bussen stilla, för man får ju inte åka buss utan att betala för sig. Den låga reshastigheten tog liksom bort mycket av det roliga med att åka buss, även om man fortfarande kunde roa sig med att plocka bort snus från sina kläder och knuffas med de andra passagerarna.

Inget fel

Folk klagade nåt alldeles oerhört. Men i måndags visade det sig att det nya systemet var inte dåligt bara för att det inte fungerade. Bussbolagets ledning hade satt sig ner i ett möte tillsammans med företaget som sålt kortbetalningssystemet för att se över vilka brister som fanns i systemet. Och kommit fram till att det inte fanns några brister. Inte i själva systemet. Det kändes oerhört lättande för alla på mötet. Tänk om nån på mötet hade blivit ertappad med att sälja ett dåligt system. Eller att köpa ett system utan att kolla att det inte var dåligt. Men inget sånt hade skett. Att systemet inte fungerade berodde istället på att busschaufförerna och bussresenärerna saknade utbildning i att hantera systemet. Det var en mycket bra analys eftersom den skyllde allt på de verkliga idioterna, alltså användarna.

Utbildning

Bussbolaget lovade nu att allt skulle bli mycket bättre så fort man löst problemet med bristande kunskaper. Det är därför alla i Gävle är så förväntansfulla. Busschaufförerna ser fram emot den dag då de är så välutbildade att det nya systemet bara fungerar och de kan ägna sin tid åt att köra buss. Kanske får de så mycket tid över att de hinner ta rast.
Och vid busshållplatserna trängs folk som knappt kan vänta till den dag då de fått tillräckligt förstånd för att klara av betala sin bussbiljett. Gävleborna är övertygade om att så snart deras kunskapsluckor är fyllda så kommer det att bli hur bra som helst att åka buss. Det kommer att vara lagom varmt på bussen, det kommer att gå mjukt i svängarna, man får gott om plats för benen och utsikten blir vacker. Det kanske till och med kommer att bli gratis att åka buss. Än har det inte hänt, men Gävleborna har ju inget emot att vänta.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.