Göransson Bostadsrättsarena 9/10

2013-10-09

Området utanför Göransson Arena i Sandviken är fullt av flyttkartonger. Processen har gått jättefort. I förra veckan var arenan en helt vanlig arena dit alla var välkomna så länge de gillade sport eller musik. Eller öl. Men från och med idag går man bara på arenan om man äger sin plats. Göransson Arena ombildades i helgen till bostadsrättsförening. Platserna sålde slut i måndags och nu har de första familjerna börjat flytta in.

Billig el

Ombildningen var ett ekonomiskt snilledrag från bolagsledningen för Göransson Arena. I förra veckan ändrade nämligen Sandviken Energi sin prislista för fjärrvärme. Allt för att få en ”rättvisare kostnadsfördelning”, som de sa. Eller ”mer pengar”, som de menade. Resultatet av den ändrade prislistan blev att Göransson Arena skulle få betala mer för uppvärmningen, medan bostadsrättsföreningar skulle få betala mindre. Ledningen för Göransson Arena agerade snabbt och lönsamhetsinriktat, som en bolagsledning ska. Uppvärmning är en av de stora kostnaderna för en ishall. Nedfrysning är en annan, och tyvärr tar kostnaderna inte ut varandra som man skulle kunna tro. Genom att ombilda arenabolaget till en arenabostadsrättsförening räknade man snabbt ut att bolaget skulle spara gigantiska belopp. Och eftersom vi går mot kallare tider fanns ingen tid att vänta med beslutet.

Mäklarinvasion

Marken mullrade av stadsjeepar i helgen när Sandviken invaderades av mäklare som kommit för att sälja platser i den nya bostadsrättsarenan. Kommunen täcktes av ett kvalmigt moln av mäklardeodorant och munspray. Knytblusar trängdes med jeans-och-kavaj-yuppies, alla med famnarna fulla av glansiga prospekt om den ljusa framtid som hägrar för den som lyckas lägga vantarna på en liten del av en modern sport- och musikarena. För bara några futtiga hundra tusen kunde man köpa en egen sittplats i slagtålig plast med öppen planlösning. Utsikten längst bak var ”vidunderlig”, det var ”högt i tak” överallt, det var ”barnvänligt” och ”nära till grannarna”. Trasiga stolar var ”perfekta för den händige” och ståplatserna var ”mitt i pulsen”. Framförallt skulle alla platser gå upp i värde nåt alldeles otroligt om man fick tro de prognoser som mäklarna hade dragit fram ur ett sällan upplyst ställe. Och så är det ju billig fjärrvärme.

Städdag

Platserna fick en strykande åtgång. Genom att köpa sina arenaplatser för dyra pengar kunde man ju vara säker på att slippa dela arenan med folk som är för fattiga för att få banklån. Många har flyttat in och vissa har redan börjat piffa upp sin lilla del av arenan. Målat vitt. Bytt ut stolen mot nåt i valnöt och stål. Ställt dit en vas med dekorgräs eller liljor. Det luktar citron och kanelbullar överallt. Nån har dragit upp en blomlåda för att kunna odla egen dill till mosbrickan.
Och som en äkta bostadsrättsförening kommer alla medlemmar att tvingas hjälpas åt med driften. Under bandycuppen som börjar imorgon kommer föreningens medlemmar att turas om att spola isen och plocka snus från spelarbåset. Den som inte kan vara med den här veckan får ställa upp och starta kasettbandet åt Rick Astley eller städa efter Twisted Sister. Som för övrigt måste sänka ljudet ordentligt efter klockan tjugoett. Regler är regler, som de säger i bostadsrättsarenan.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.