Gävles nya symbol 2/10

2013-10-02

Gävle smattrar. Det låter som ett ganska kraftigt höstregn, men i själva verket kommer ljudet från tusentals gävlebor som klappar sig själva på axlarna. Eftersom de är så nöjda. De går omkring bredbenta, bakåtlutade och gungar med axlarna. Då och då brister någon gävlebo ut i ett spontant ”japp, där satt den”.
Det som har hänt är att Gävleborna på bara en helg har stärkt sin identitet och visat sig vara fantastiska problemlösare.

Symbolfråga

Det började för några veckor sedan, då Gävle Kommun presenterade kommunens nya logotyp: en bock som formade bokstaven G. Syftet med symbolen var att visa upp någonting som många har sett i Gävle – alltså julbocken – samtidigt som man påminner folk om att stadens namn stavas med G trots att det är ett J-ljud när man säger det. Glädjen var stor när symbolen tagits fram, men sen blev det klagomål. Folk från Hälsingland klagade och sade att bocken var deras symbol. Och folk som aldrig hunnit in till stan innan bocken brunnit kunde inte känna igen sig.

Grävfråga

Nästa problem var att en planerad restaurang vid Slottstorget kanske inte skulle byggas. Anledningen var att man måste göra en arkeologisk utgrävning för att få bygga restaurangen. Kommunen hade lovat att betala för utgrävningen, men i förra veckan drogs det erbjudandet tillbaka. Kanske berodde det på att den ansvariga tjänstemannen plötsligt hittat de bilnycklar han trott sig ha tappat på Slottstorget och inte längre var betjänt av utgrävningen. Risken var att staden skulle gå miste om ett bra ställe att ta sig en öl, och det var förstås en större kris än den ifrågasatta kommunsymbolen.

Problemlösning

Men  det var då som problemlösningen satte igång. En lokal entreprenör kom med den geniala idén att köra folk i bussar till Sandviken så att de kunde dricka sin öl där istället. Lösningen upplevdes som sinnesvidgande för de problemtyngda Gävleborna. Plötsligt fanns en anledning att åka till Sandviken. De har inte alls samma fixering vid arkeologi, så där är det fritt fram att bara ta sig en öl. Möjligheten att lämna kommunen och få i sig mer alkohol kändes lika lockande som revolutionerande. Bussresan blev som en ålandskryssning, fast enklare. Under helgen var det en strid ström av folk som provade den nya flugan.
Nästa problem som uppstod var att arresten i Gävle blev överbelagd av berusade. Gävle kommun hade inte kapacitet för den här typen av distribuerat drickande så folk fick nyktra till i korridorerna. Skulle kommunen försöka lösa det här genom att lägga massor av pengar på att bygga ut arresten, eller skulle man tvinga folk att sluta tura till Sandviken? Naturligtvis inte. Genom en ändring i den lokala ordningsstadgan är det nu godkänt att lägga sig ner och sova ruset av sig på valfri trottoar när man kommit av ölbussen från Sandviken. Gävles symbol ändrades samtidigt från den omtvistade bocken till en symbol som fler känner igen: en full person som ramlat ihop så att han formar bokstaven G.
I Hälsingland tycker de fortfarande att det är deras symbol, men i övrigt är problemen lösta.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.