Den gigantiska akutmottagningen i Hudiksvall 25/9

2013-09-25

I måndags hade Hudiksvalls Sjukhus en liten kris. Den är löst nu. Krisen bestod i att Radio Gävleborg i lördags uppmärksammat att akutmottagningen vid Hudiksvalls Sjukhus var för liten och trång. Det hade kunnat leda till en kris redan i helgen. Men på Hudiksvalls Sjukhus är alla tjänstemän lediga på helgerna så därför förekommer inga kriser på lördagar och söndagar. Det var först efter förmiddagsfikat i måndags som krisen uppstod.
Tjänstemännen tog sig till akutmottagningen för att göra en inspektion. De kunde inte observera någon trängsel på grund av alla människor som skymde sikten. Däremot kunde man snabbt konstatera att om det fanns ett problem med att akutmottagningen var för liten så berodde det på att folk på akuten var tjocka, hade gigantiska egon och alldeles för många anhöriga som följde med som sällskap. För att inte tala om patienterna. Om nån kom in med bruten tå så var det naturligtvis stortån som var bruten. Det var patienter med svullnader och bulor som tog en herrans massa plats.

Speglar i taket

För att göra någonting åt det här skulle man behöva göra akutmottagningen ungefär dubbelt så stor som den är idag, var det någon som räknade ut. Eller kräva remiss för att man ska få komma in, föreslog en annan. Eller kanske lära folk att planera bättre så att de inte blir akut sjuka? Varför inte speglar i taket?
De kreativa förslagen stod som välmenande spön i backen under måndagen. Men inget förslag kunde komma tillrätta med det verkliga problemet. Media hade fått upp ögonen för att akutmottagningen var för liten och media tänkte fortsätta att berätta om att akutmottagningen var för liten tills akutmottagningen blivit större eller tills media hade fått slut på nya vinklar på historien.

Allt är relativt

Plötsligt var det någon som började tänka utanför boxen. Man måste förstå att akutmottagningen bara framstår som liten för att man jämför den med resten av sjukhuset. För att lösa problemet med att akutmottagningen är för liten räcker det att krympa alla andra avdelningar.
I tisdags satte man igång. Taken på alla andra avdelningar sänktes. Personal med kort kroppslängd fick förtur till arbetspassen. Sjukhussängarna gjordes kortare och smalare. Det fungerade förvånansvärt väl. Sakta men säkert började Hudiksvalls Sjukhus bli trängre och trängre tills det mest liknade ett dockskåp. Och akutmottagningen växte och växte i jämförelse. I går hävdade flera personer bestämt att akutmottagningen var stor som femton fotbollsplaner.

Syns från rymden

I morse sades den vara så stor att den syns från rymden. Det är bara kinesiska muren och akutmottagningen på Hudiksvalls Sjukhus som syns från rymden. Svenska Bandyförbundet har ringt och undrar om de får lägga årets SM-final på akutmottagningen vid Hudiksvalls Sjukhus. Och i vår hoppas akutmottagningen vid Hudiksvalls Sjukhus kunna boka arenaspelningar med Bruce Springsteen och U2.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.