Det rika Norrbo 18/9

2013-09-18

När man rullar in i Norrbo är det lätt att bli bländad. Alla hus har polerade fasader av spegelglas, alla frisyrer består till 80 procent av pomada och folk åker omkring i limousiner med helljuset på. Det luktar uthälld champagne och folk tränger sig förbi varandra medan de skrikpratar om framtiden i sina jättesmarta telefoner och uträttar så lite som möjligt.
För bara några månader sedan var Norrbo en by där folk mest lufsade runt i mjukisbyxor, räknade ner till helgen och snusade lite för mycket. Idag kokar Norrbo av framtidstro. Och pengar. Och allt började med en bro.

Budgetfusk

I våras rapporterade jag om hur Norrbo skulle utgöra miljön för nästa säsong av Robinson. Anledningen var att Trafikverket på grund av en snål budget beslutat att tillfälligtvis ersätta den gamla bron över Norrboån med en spång. Effekten skulle bli total isolering för de boende i Norrbo. Och ett gyllene mediatillfälle, i och med Robinson-produktionen. Folk började klä sig så framgångsrikt de bara kunde för att vara beredda på den kommande berömmelsen. Men plötsligt kom det en lokal IT-entreprenör med massor av pengar och sabbade alltihop. Han sponsrade Trafikverket. Med just en sån där bro som de inte hade råd med. Trafikverket visste först inte vad de skulle göra. Ett budgetproblem hade just lösts genom tillskott av extra resurser, och det var en helt ny situation för verkets tjänstemän, som hellre delegerar bort sina problem. Efter en serie krismöten beslutade man att tacka och ta emot den där bron. Eller åtminstone ta emot.

Mycket vill ha mer

Först blev folk jättesura. Med en bro över Norrboån blev inte Norrbo isolerat, och då hoppade produktionsbolaget bakom Robinson av. Vad skulle folket i Norrbo göra nu? De hade redan börjat klä sig modernt eftersom de trodde att de skulle få vara med i TV. De kunde ju inte lämna tillbaka alla kläderna, och de skulle bli utskrattade om de åkte till sina vanliga jobb och såg ut som de gjorde nu.
Men sen insåg de boende i Norrbo att tack vare den här gåvan hade Norrbo fått oändliga möjligheter. Kan man få en bro så kan man få vad som helst. Det gällde bara att övertyga den där generösa IT-entreprenören om att det man ville ha var en bra investering. Och eftersom folk i Norrbo redan hade börjat klä sig som att de vore framgångsrika var det ganska enkelt att övertyga IT-entreprenören om det lönsamma i varje ytterligare investering i Norrbo. Raskt utökades den där bron med extra fin asfaltsbeläggning, förgyllda kanter och gratis kaffe till alla som åkte över. Och den som inte hade egen bil fick välja ut en.

Projekt:Norrbo

Folk tjatade till sig anställningar som projektledare för diffusa utvecklingsprojekt om potentiella synergieffekter mellan Norrbo och valfri världsstad. Nån fakturerade sexsiffriga belopp för att hitta på namnet Projekt Norrbo och nån annan fakturerade lika mycket för att ändra namnet till Projekt:Norrbo. Snart öppnar både flygplats och ett internationellt modecentrum i Norrbo. Och ett dagis som utbildar framtidens ledare. Komplett med internat och kamratfostran.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.