Alfta står alldeles stilla 11/9

2013-09-11

Alfta står alldeles stilla. Alla människor i Alfta har helt enkelt slutat röra på sig. De ser ut som skyltdockor. Fast lite tjockare och inte lika modernt klädda. Stelheten är ett desperat försök att undkomma den demografiska dödsdom som föll över kommunen i förra veckan. I en artikel i Dagens Samhälle hade man nämligen räknat ut att om folk fortsatte att flytta från Ovanåkers Kommun i den takt de gör idag så skulle kommunen vara helt folktom om hundra år.
Ovanåkers Kommun vidtog genast åtgärder. Samma dag som artikeln publicerades beslutade kommunen att sänka hastigheten på flera vägar. På så vis kommer utflyttningen inte att gå fullt lika fort. Så fungerar det i Stockholm. Folk skulle gärna flytta ifrån Stockholm, men där är det såna köer på E4:an att ingen kommer iväg. Med sänkta hastigheter finns dessutom möjlighet för Ovanåkers kommunala tjänstemän att stå längs vägarna och försöka övertala de flyttande att åka hem igen.

Alfta plus

I grannbyn Edsbyn tog de det hela med ro. Där är det ändå ingen som bryr sig om hastighetsgränserna, och om kommunen blir folktom så kan man ju dra på lite extra i kurvorna tyckte folk i Edsbyn. Men här i Alfta insåg de att hastighetssänkningen var ett genialt drag. Alfta är en plats där man bor för att man uppskattar lite lugn och ro, resonerade många. Sänkt hastighet är en bra start, men Alftaborna tyckte att det måste finnas mer man kan göra för att sänka tempot. Och det fanns det.

Långsamma lösningar

De lokala butikerna började med att sänka priserna på chips och läsk och tacos så att folk skulle bli mätta och dästa och lite mindre rörliga. Är man proppmätt och sitter tillräckligt skönt i en tillräckligt djup soffa så finns det ingen risk att man flyttar.
En medborgargrupp skickade in förslag på ett tjugotal ytterligare alternativ i den kommunala tonvalsväxeln så att ännu fler ska fångas upp och bli sittande i kommunens telefonkö. Man kan ju inte flytta mitt i ett samtal. Helst skulle man vilja se en kommunväxel som ringer upp folk precis när de är på väg ut och ber dem knappa in en massa siffror på nåt krångligt sätt.
Alftaborna började skjuta upp saker. Livet blir så hetsigt om man gör allting direkt, och mitt i hetsen finns det risk att man råkar flytta. Men om man skjuter upp allt så har man ju saker kvar att göra och det är ingen risk att man flyttar så länge man har saker kvar att göra.

Konstpauser

Men det var som att det inte räckte. Rädslan för att plötsligt bo i en folktom kommun var så stark att Alftaborna började prata allt långsammare. De bad varandra att vänta medan de tänkte efter vad de skulle säga. De tog långa konstpauser mitt i meningar. De började om på det de höll på att säga. Man kan ju inte flytta mitt i en mening, menade de.
Sen började de röra sig allt långsammare. Det var som en blandning av en zombiefilm och tai chi. Och igår hade de till sist sänkt hastigheten så mycket att de stod helt stilla. Här kommer de nu att stå i minst hundra år, eller tills tidningen Dagens Samhälle går ut med en dementi. Man kan ju inte flytta mitt i en rörelse.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.