Bergsjö – trafikens Christiania 4/9

2013-09-04

I förra veckan tog humöret i Bergsjö ett jättesprång. Från att ha suckat djupt över dystra tider med budgetunderskott och dåligt väder har man plötsligt hittat en guldåder för den lokala turistnäringen. Den oreglerade trafiken.
Det började mitt i ett av kommunstyrelsens budgetkrismöten. Styrelsen satt som vanligt och försökte lista ut vilka nedskärningar som skulle ge minst protester, när någon föreslog att man kanske kunde plocka bort den där stora konstinstallationen som står lite här och där över kommunen och som består av plåtskyltar, målade streck i gatorna och blinkande lampor i olika färger. Kommunstyrelsen var precis på väg att klubba igenom förslaget när Stig Eng – ordförande i kommunstyrelsens ledningsutskott och den enda i kommunstyrelsen som vågat sig utanför kommungränsen – upplyste om att det inte var någon konstinstallation. Det var trafikskyltar, övergångsställen och trafikljus. Begreppen kändes inte igen.

Det okända

Det visade sig att ingen i Nordanstigs Kommun har sett de där trafikskyltarna, övergångsställena och trafikljusen som någonting annat än ren dekor. Folk här har kört lite hipp som happ sen urminnes tider, och det har gått bra. Nordanstig är en av de sista kommunerna i landet som saknar lokala trafikföreskrifter.  Det är så glest på vägarna här uppe så om man skulle vilja ha böter för sina trafikförseelser får man först ringa ordningsmakten och avtala tid och plats. Och det är så dålig mottagning på telefonerna här så de där samtalen skulle aldrig bli begripliga.
Men nu har man plötsligt insett att den här fria inställningen till trafikregler kan vara en riktig turistmagnet. Om Nordanstig blir känt som ett ställe där man kan köra som en idiot så kommer man att dra till sig massor av bilister. Från Gävle exempelvis.

Christiania

Sagt och gjort – Nordanstig satsar nu på att bli trafikens motsvarighet till Christiania. En progressiv och utopisk fristad med egna regler. Just det – regler. Kommunstyrelsen är överens – att fortsätta utan lokala trafikföreskrifter skulle kunna ses som oansvarigt. Här gäller det att säkra folkliga traditioner och det nordanstigska frisinnet genom att skriva in seder och bruk i de lokala trafikföreskrifterna.

Regelverket

Högerregeln kommer exempelvis att ersättas av en filosofisk beskrivning av karma, medan utfartsregeln kommer att kompletteras med en paragraf som anger att vid utfart på asfaltsväg är det obligatorisk burnout. Reglerna kring datumparkering är det hittills ingen i Nordanstig som förstått. Inte ens Stig Eng. Så den kommer att ersättas med ett lotteri.
EPA-traktorer och snöskotrar kommer att få företräde i alla situationer och den som åker fast för trimning av moped kommer att ges automatisk amnesti. Ertappas man med att trimma med hjälp av kolvjackning erbjuds man plats på högskola, för kolvjackning är så himla svårt.
Hastighetsgränserna på kommunens vägar kommer att ses som rekommenderad lägstahastighet. Reglerna för kommunens enda rondell – den som står här i Bergsjö – upprättas utifrån gällande praxis. Vem som helst får byta håll på rondellen, och det är max tre varv per gång.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.