Den kungliga bussresan 28/8

2013-08-28

Här i Söderala pågår förberedelserna för fullt inför morgondagen. Kungaparet kommer då att besöka länet på sin eriksgata genom Sverige, tillsammans med landshövding Barbro Holmberg. Nytt för årets eriksgata är färdsättet. Ingen kortege av limousiner. Ingen sjuglasvagn. Vår kung är jordnära och apanaget är för lågt. Kungaparet tar bussen.
Det är därför man har så mycket att förbereda inför morgondagen. Vid en bussresa finns det så mycket som kan gå fel, och hovet gör sitt yttersta för att undvika alla kända fallgropar.

Teknikgropen

Först och främst vill man slippa förseningar och dålig service. Det skulle inte se bra ut om bussen kom och plockade upp kungaparet fem minuter efter utsatt tid och majestäterna möttes av en sur bussförare som lät bli att sänka bussen så Silvia fick svårt att kliva ombord, eller påpekade att samtal med chauffören under färd är förbjuden och att den kungliga åtalsimmuniteten inte innebär att kungen får stå innanför den streckade linjen. Det vore också lite jobbigt om hela ekipaget fick motorstopp och blev stående halvvägs mellan två destinationer i väntan på en ersättningsbuss som aldrig kommer. Eller om bolaget som kontrakterats att köra bussen helt plötsligt hoppar av eriksgatan eftersom de lagt ett så lågt anbud att de förlorar pengar på att köra bussen. De tekniska bitarna är granskade in i minsta detalj, och hovet har kollat så att eriksgatans busschaufför verkligen är en man med glatt humör.

Informationsgropen

Man har också varit mycket noga med att gå igenom all information inför bussresan, eftersom man inte vill att kungaparet plötsligt ska upptäcka att busshållplatsen där de står och väntar har blivit flyttad på grund av arbetsmiljöproblem. Ingen vill se kungen bli tvungen att springa till bussen med Silvia i ena handen och en halvrökt Prince i den andra, bara för att upptäcka att från och med idag gäller vintertidtabellen och bussen går inte förrän om tio minuter. Eller att nån konsult har lagt om alla busslinjer så att eriksgatan inte alls går där kungen trott att den skulle gå. Då skulle han ju vinka åt fel människor. Tidtabellen och linjekartan är dubbelkollad. Hovet har dessutom aktiverat den kungliga mobiltelefonen för SMS-köp så att hans majestät enkelt kan lösa färdbevis för sig och frun. Landshövdingen får betala sin biljett själv.

Kufgropen

En kommitté kontrollerar just nu hur det ser ut ombord på den där bussen. Är det klotter på sätena, och handlar klottret i så fall om republikens förtjänster jämfört med monarkin? Förekommer tuggummi på klädseln och är tuggummit i så fall av en kulör som kontrasterar mot den kungliga uniformen? Vem mer kommer att åka med den här bussen? Är det en massa äldre som har så dåliga knän att kungaparet får stå? Får kungaparet sitta bredvid varandra eller är det så fullt att kungen tvingas sitta bredvid nån med jättemycket kassar så att hela bussresan blir trång och obekväm? Och vad gör man om det kommer ombord en sån där busskuf som pratar alldeles för mycket med vem som helst? Ska kungaparet tvingas lyssna på det? SÄPO tar hand om det problemet. På ett diskret sätt kommer man att se till att Barbro Holmberg hela tiden är upptagen med att prata med andra personer ombord på bussen. Direkt när de två majestäterna kliver ombord kommer säkerhetspolisen dessutom att paxa den där eftertraktade bredplatsen längst bak i bussen, vid vilken konungen kan sitta och vara gapig och kaxig och kasta snus på sina medresenärer. Det kommer att bli en kunglig bussresa.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.