Virtuella Vårdcentralen i Bergby 21/8

2013-08-21

Igår strax efter lunch invigdes den virtuella vårdcentralen här i Bergby. Jag ville inte missa lite gratisfika, så jag tillbringade gårdagen irrande runt i Bergby iklädd finbyxor och med kameran i högsta hugg. Kanske skulle Barbro Holmberg eller Rolf Lassgård komma förbi med saxen i högsta hugg och kanske klippa av lite gasbinda eller nåt annat skoj. Sen skulle det bjudas på fullkornssnittar och äppeldryck av ciderkaraktär. Som det ska vara på en invigning. Inget av det där hände. Jag hittade inte ens dit. Det visade sig att den virtuella vårdcentralen i Bergby inte har någon adress. Invigningen sköttes virtuellt över SMS. Klockan 13.15 fick jag meddelandet: invigningen är klar, tack för visat intresse, var och en betalar för sitt eget fika.

Gamla och kriminella

Den virtuella vårdcentralen i Bergby är resultatet av att Gävleborgs Läns Landsting vägrar återinföra kontantbetalning inom vården. En dom i Kammarrätten i Sundsvall i förra veckan tvingar Jämtlands Läns Landsting att återinföra kontantbetalning. Domen borde vara vägledande för alla landsting men Gävleborgs Läns Landsting håller inte med om det. Att falla tillföga för en vägledande dom från en simpel kammarrätt är ett tecken på svaghet, menar landstinget, och vi behöver ett starkt landsting. De enda som använder kontanter nuförtiden är för övrigt folk som antingen är jättejättegamla eller medlemmar i kriminella MC-gäng, och de har ändå frikort, menar en representant för Landstinget.

Tältläger för kölappar

Men efterfrågan på kontantbetalning har varit ganska stor inom länets vårdcentraler. Visserligen är kontanter fulla av bakterier, så folk borde bli friskare av att sluta använda dem, men tyvärr fungerar det bara på lång sikt. Väntrummen har fyllts av sjuklingar med fickorna fulla av pengar som Landstinget inte vill ha. Det finns det andra som vill. På vissa ställen har kontantfriheten lett till att en parallell ekonomi växt fram. Det har stått folk utanför vårdcentralerna i länet och sålt kölappar kontant till överpris. Folk som inte förstår hur landstingets kortterminaler fungerar har kunnat byta till sig en vårdplats mot lite matsilver eller en gammal päls. I helgen fick Gävle Sjukhus problem med folk som slagit upp tältläger i sjukhuskorridorerna i hopp om att kunna tjäna pengar på de eftertraktade vårdplatserna.

Eget ansvar

Gävleborgs Läns Landsting hade ett krismöte för att se om man kunde lösa det här problemet utan att tappa masken. Man identifierade omedelbart roten till problemet: patienterna. Det är patienterna  med sin kassa hälsa, sin brist på eget ansvar och sin kärlek till kontanter som har ställt till det hela. För att bli kvitt problemet kring kontantbetalningarna så måste man göra sig av med patienterna. Därför öppnar nu den virtuella vårdcentralen i Bergby, som ett pilotprojekt. Själva vårdcentralen finns egentligen inte, men tar ändå hand om vårdbehovet tack vare en mycket enkel konstruktion. Vårdcentralen i Bergby består av ett mobiltelefonnummer. Man skickar ett SMS och beskriver sina symptom. Inom kort kommer ett svar med fokus på problemlösning och eget ansvar. Det står: krya på dig!

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.