Kattviksbubblan 12/6

2013-06-12

Hudiksvalls kommunstyrelse har ägnat helgen åt att sortera olika former av omedelbarhet i kronologisk ordning. Det hela började i höstas, när en driftig kommunstyrelse bestämde att man skulle bygga ett modernt miljonärprogram vid den lite småtrista Kattvikskajen här i Hudiksvall. Det skulle bli ett sånt där arkitektritat snyggområde dit vanligt folk tar en promenad för att dricka dyrkaffe och titta rakt in genom de övervärderade lägenheternas akvarieliknande fönster.

Metaplanering

Men ska en kommun locka till sig spekulanter på dyrlägenheter så måste dess styrelse visa framfötterna, så nån gång i höstas bestämde den driftiga kommunstyrelsen att detaljplaneringen för området skulle påbörjas omedelbart. Men i fredags upptäckte man att de där omedelbara detaljplanerna fortfarande inte var klara. Eller ens påbörjade. För att inte tappa initiativet föreslog kommunstyrelsen genast att planeringen inför att skapa detaljplanerna skulle påbörjas omedelbart. Eller åtminstone skulle man utse nån som omedelbart kunde börja överväga att schemalägga planeringen av hur detaljplanearbetet skulle starta. Eller så kunde man omedelbart planera in en sån där konferens där man skriver värdeord på ett blädderblock istället för att planera. Men eftersom det handlar om ett exklusivt område så kanske man måste servera italienska kaffealternativ och biscotti på den där konferensen och då kanske man skulle börja med att omedelbart titta på om internbudgeten tillåter såna utsvävningar. Det mest driftiga hade antagligen varit att omedelbart skjuta upp hela frågan, men det var det ingen som vågade. Så istället började kommunstyrelsen försöka bestämma sig för vilken form av omedelbarhet som ligger längst fram i tiden.

En fet bonus

Ett tag såg det ut som att hela miljonärprogrammet skulle hamna i frysboxen. Men igår fick projektet ny fart. En mycket driftig IT-entreprenör erbjöd sig att bygga hela området själv. Entreprenören räknade snabbt ut hur mycket det hela var värt. En dyr lägenhet är normalt bostad åt en höginkomsttagare som bidrar till samhället med en herrans massa skattepengar. Men om lägenheten inte finns så betyder ju det att höginkomsttagaren är hemlös. En hemlös kostar samhället en herrans massa pengar. Så den totala samhällskostnaden för en hemlös höginkomsttagare är minst dubbelt så stor som för en vanlig hemlös. Pengar strömmar ut ur Hudiksvalls kassakista för varje dag som går utan de där lägenheterna. Alltså borde IT-entreprenören kunna få en fet bonus för varje lägenhet han bygger. Utan att det egentligen kostar nåt.

Moderna byggmetoder

Kommunstyrelsen blev eld och lågor. Äntligen hade man hittat nån som var driftig på riktigt. IT-entreprenören reser ju jorden runt med ett eget blädderblock och en assistent som raskt skriver ner alla värdeord som karln formligen sprutar ur sig. Och han äter biscotti jämnt. Han fick uppdraget och påbörjade omedelbart sitt arbete genom att tänka utanför boxen. De nya husen kommer att byggas av ett modernt men oprövat byggmaterial. Förväntningar. Det gör detaljplaneringen onödig. Hela bostadsområdet kommer att läggas ut som ett rykte i sociala medier. Och ryktet kommer att få sån spinn att folk blir beredda att låna pengar för att tro att de har en av de där lägenheterna. När amorteringarna sedan visar sig vara på riktigt kommer det att ge verklighetskänsla åt de förväntade bostäderna. Det gör att man kan sälja sin förväntade lägenhet med god vinst och köpa ett riktigt hus.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.