Hertigtiteln till Hofors 5/6

2013-06-05

Sist jag var i Hofors var allting jättebra, men inte på långa vägar så bra som nu. Jag har aldrig sett så mycket framtidstro i Hofors som den här veckan. Det har visserligen gått lite dåligt för Hofors på sistone, men alla är övertygade om att snart kommer allt det negativa att vända till det bättre.

Underskott

Först presenterade Hofors ett budgetunderskott. Det var ju negativt, men budgetunderskottet har nästan blivit en tradition i Hofors så här års. Underskottet skylls på ett sånt där system som man behöver konsulter för att åtgärda. Men Hofors kan ju inte ta in några konsulter eftersom det blev ett sånt himla rabalder i media förra gången man gjorde det. Så istället hoppas man att det liksom bara löser sig. Nångång.
Nu skulle man kunna tänka sig att det där underskottet kan täckas med skatteintäkter. Men det förutsätter ju att folk som verkar i Hofors också betalar sin kommunalskatt i Hofors. Och inte i Norrtälje.

Mer än en villa

För att dryga ut kassan lite extra så spenderar kommunen snart ytterligare tre miljoner kronor. Det skulle kunna ses som negativt, men det handlar om en satsning för att få hamburgerkedjan Burger King att etablera sig i kommunen. Satsar man för lite pengar blir det bara som i Gävle: en halvfärdig chefsvilla i de kommunala utkanterna. När hamburgerkedjan börjar anställa så kommer skattepengarna att rulla tillbaka in i kommunen. Om de anställda är skrivna i Hofors förstås. Men det får man ju hoppas.

Ledig titel

Men den stora framtidstron kommer på grund av prinsessbröllopet. På lördag gifter sig Herr Christopher O’Neill med Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Madeleine, som även är Hertiginna av Gästrikland och Hälsingland. Eller som vi Gävleborgare säger: Hertiginna av Landstinget. Herr O’Neill blev erbjuden titeln som Hertig av Gästrikland och Hälsingland. Men han tackade nej. Han skulle vara tvungen att sluta sitt riktiga jobb och det ville han inte.
Här såg Hofors sin chans. Det finns alltså en ledig hertigtitel. Och enda kravet är att man inte har något riktigt jobb. Det finns så många arbetslösa i Hofors, så nån måste väl kunna ställa upp. Det är förstås bra om man redan har goda kontakter med kungahuset. Men det är det som är så bra med den senaste tidens satsningar. Så snart man får Burger King till Hofors så har man ju ett kungahus. Visserligen ett kungahus för hamburgare, men det måste väl räknas det också. En hamburgare är ju inte heller folkvald. Den liksom bara finns där och man får själv välja att gilla den eller låta bli.

Hoppas han stannar

Så nu gäller det bara att få tag på nån i Hofors som saknar jobb och som tycker om hamburgare och som kan tänka sig att ställa upp som kommunens kandidat till den lediga platsen som hertig av Gästrikland och Hälsingland. Sedan kommer kommunens budgetunderskott att täckas av pengar ur det kungliga apanaget. Såvida inte den nytillträdda hertigen från Hofors skriver sig i Norrtälje.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.