Tönnebro världsarv 29/5

2013-05-29

Två vägkrogar – en här i Tönnebro och en i Hamrångefjärden – har precis slagit sig samman i en kampanj riktad mot Riksantikvarieämbetet och Sveriges Regering. Vägkrogarna vill bli upptagna på Unescos lista över särskilt skyddsvärda världsarv. Idén kom man på i lördags, när det passerade hundratals kulturarbetare på väg till Stenegård i Järvsö för att fira världsarvsutnämningen för hälsingegårdarna.

Levande kultur

Världsarvsutnämningar brukar normalt gå till historiskt intressanta platser som står kvar trots hundratals år av krig och dåligt väder. Hälsingegårdarna har till exempel stått emot både knivslagsmål och gröna vågare och är ståtliga exempel på att ett hus inte måste bestå av räta vinklar eller vara byggt i nyktert tillstånd. Flera hälsingegårdar är ovanligt väl bevarade, eftersom de som bott där genom tiderna varit både för lata och för envisa för att ändra på nånting. I vissa gårdar finns spår av mycket gammal ostkaka. Andra gårdar har lyckats levandehålla grannkonflikter genom flera generationer.

Innan mottagningen dör

Efter världsarvsutnämningen hoppas många Hälsingegårdsägare kunna få loss lite statliga kulturpengar för att bygga carport med hälsingekurbits, eller återskapa det traditionellt hälsingska soldäcket i hantverksmässigt tryckimpregnerat virke. Och det här måste naturligtvis firas. Så i lördags var det världsarvsfest i Järvsö. Hälsinglands nya stolthet firades med musik. Från Gävle. Och underhållning. Från Gävle. Och gäster. Från Gävle. Det var långa karavaner av gävlebor som hade fått betalt för att åka till hälsingland och fira. Allihopa stannade till vid de båda vägkrogarna i Hamrångefjärden och Tönnebro, för att lägga sin sista hundralapp på en kopp kaffe och uppdatera sitt Facebook innan man man åkte västerut och tappade mottagningen på sin smarta telefon.

Så är kulturarbetare

Det stoppet var fantastiskt för de båda vägkrogarna. De vallfärdande kulturarbetarna och deras entourage uppgick till större antal än det normala klientelet av förbipasserande Timråsupportrar. Det här med världsarv verkade vara en lukrativ affär, tänkte vägkrögarna. Dessutom behöll kulturarbetarna byxorna på och de hade kvar maten på insidan av munnen. Kulturarbetarna var som de där sällsynta, städade busslasterna med folk som ska till Stockholm och titta på musikal eller kungen, men de här människorna hade närminnet kvar och jämförde inte priserna med nåt kondis på femtiotalet. Det var precis det klientel man hade drömt om. Nyktra människor med tid och pengar, som tror att den gamla falukorvsmackan är en nytrendig ironi. Folk med fungerande personhygien som gärna betalar extra för den exotiska känslan av välstekt verklighet med hög kolesterolhalt. Om vägkrogarna kunde bli en del av världsarvet så skulle man få såna gäster hela tiden, resonerade vägkrögarna. Man kunde sänka tempot, krympa portionerna och lägga lökmarmelad på all mat samtidigt som man höjde priserna till det dubbla.
Sagt och gjort. Idag skickade vägkrögarna iväg en genompretentiös broschyr till Stockholm. Glest typograferad information på finpapper om hur vansinnigt världsarviga vägkrogarna är. Den ena krogen påstår sig vara en jättegammal hälsingegård som legat dold fram till den upptäcktes för trettio år sedan. Den andra har anor från vikingatiden, och kaffet har stått på varmhållning sen dess.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.