5G-nätet i Borka 22/5

2013-05-22

Normalt ser folk här i Borka ut som att de förlorat all tro på framtiden. Vissa tror att det beror på att de lever på surströmming, men sanningen är att i flera år har de lidit av usel mobiltäckning, och sånt sätter sina spår i ett folk. Men nu är de eld och lågor. Borka kliver snart ut ur mobilskuggans dal, och blir den nya teknologins spjutspets. Borka ska bli först i Sverige med att prova det nya mobilnätet 5G.

G-krafter

5G är ett helt nytt mobilnät. Det kommer att lanseras imorgon här i Borka och det kommer så småningom att ersätta det 4G-nät som inte riktigt är färdigutbyggt. 4G-nätet lanserades i sin tur i syfte att få alla 3G-telefoner att börja fungera. 3G-telefonerna såldes med höga förhoppningar strax innan det mobila 3G-nätet började byggas, men orsakade stor besvikelse när man upptäckte att 3G-nätets mobilmaster huvudsakligen bestod av piassavakvastar inlindade i grillfolie. 3G kom för att operatörerna ville avveckla det gamla GSM-nätet. Det hade ungefär samma dåliga täckning över hela landet, men tyvärr hade det lanserats tillsammans med mobiltelefoner som var så bra att ingen längre bytte ut dem mot nya.

Praktisk och semantisk mottagning

Det nya 5G-nätet i Borka är ett led i regeringens ambition att komma tillrätta med problemet. Till att börja med förnekade operatörerna att det fanns ett problem med mottagningen. Om folk hade haft problem med mottagningen hade de väl ringt till supporten, sade de, och några sådana samtal har vi inte fått. Men i förra veckan stod det klart att mobilnätets täckning i Borka var undermåligt. Ingen av rösterna i Eurovisionsfestivalen kom från Borka, och ingen härifrån twittrade om hur dåliga artisterna var. En sån total tystnad kan bara ha berott på ett allvarligt mottagningsproblem.
Då försökte operatörerna lösa problemet på semantisk väg. Det viktigaste i ett samtal är inte vad som sägs utan vad som inte sägs, hävdade flera bolag. Mycket av innehållet i ett SMS till exempel går att läsa mellan raderna, och den delen kommer alltid fram. Andra operatörer bad folk med dålig täckning att hålla sig till det viktigaste i sina samtal för att på så vis avlasta nätet. Men regeringen lät sig inte imponeras av operatörernas försök att lasta över problemet på sina kunder.

Utveckling och forskning

Regeringen beordrade därför en blixtsnabb insats inom forskning och utveckling, och redan igår var den nya teknologin 5G klar. Den bygger på observationer inom modern beteendevetenskap som visar hur folk normalt gör när de inte har nån mottagning på sin telefon. De höjer volymen på sina mobiler och skriker det de vill säga högre och långsammare samtidigt som de rör sig mot högre mark. Och den principen ligger bakom det nya 5G-nätet. Utvecklarna beskriver det som ett biomekaniskt intrapersonellt broadcastsystem, men den som nån gång varit på studiebesök på en fäbod känner genast igen det som kulning. Tanken är att användarna i Borka ska kula fram sina SMS och samtal. För en startavgift på 500 kronor får man byta sin 3G-lur mot en näverlur, och sedan är det bara att gå ut på gården, tuta i luren och börja hojta till varandra. Visserligen kan vem som helst avlyssna samtalet men så har det ju varit sen FRA-lagen gick igenom. Än så länge kan man inte surfa på internet med det nya 5G-nätet men de boende i Borka får skriva upp de adresser de vill besöka så skrivs sidorna ut och levereras en gång i veckan med Glassbilen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.