Stoppa Ljusnebadet 15/5

2013-05-15

Ingen hade trott att det skulle kunna gå så höga vågor kring Ljusnebadet – det lokala utomhusbadet här i Ljusne. Men nu stormar det. Ljusnebadet har länge varit nedläggningshotat och kommunen vill inte betala för att rusta upp anläggningen. En liten förening av badentusiaster vill driva badet vidare, men när de sökte hundra tusen kronor extra från kommunen för att rusta badet på egen hand fick de avslag. Man kan inte få kommunala pengar för att göra sånt som kommunen vill ha ogjort, sa kommunen. Såvida man inte gör det inom vård, skola eller omsorg.

Komparera “missnöjd”

Det var förstås inget populärt beslut, och det har överklagats. Det blev protester och namnlistor från badentusiasterna. Söderhamnskurirens Ljusnekorrespondent satt precis och funderade på hur man komparerar ordet ”missnöjd”, när det plötsligt dök upp en motrörelse. Kampanjen Stoppa Ljusnebadet började propagera för en nedläggning av badet. De radade upp nackdelarna med ett utomhusbad: Det är blött, plaskigt och stojigt. Det tar fokus från andra saker som man kan göra i Ljusne. Och man utsätter sig för farliga UV-strålar när man badar.

Dolda kostnader

Alla som har provat vet ju att det är ganska mysigt att bada, så det var nästan ingen som brydde sig om stoppkampanjen. Nästa steg i kampanjen handlade därför om att badet kostade mer än de hundra tusen kronor som kommunen avslagit. Man måste ju räkna med kostnaden för slitage på vägarna, fuktskador i bilklädslar, utebliven arbetsinkomst för dem som råkat bränna sig i solen och alla kostnader som följer i kölvattnet av den övervikt som blir resultatet av all glass som folk äter när de badar.

Söta tanter

De skenande kostnaderna ställdes mot små söta tanter som har det svårt. Har de det inte svårt så kommer de att få det om badentusiasterna får de hundra tusen kronor extra de sökt från kommunen. Är det nån som vet hur många enkronor en liten söt tant måste böja sig ner och plocka upp för att få ihop så mycket pengar? Hundra tusen stycken! upplyste kampanjen Stoppa Ljusnebadet. Och med tanke på hur lätt det är för söta tanter att tappa pengar så kan det handla om en kvarts miljon stycken, fortsatte kampanjen. Mörkertalet är stort, men man kan vara säker på att de söta tanterna kommer att få jätteont i ryggen av att böja sig ner och plocka upp alla enkronor.

En tyst majoritet

Badföreningen började tycka att stopp-kampanjen verkade lite väl fånig. Tycker man inte om att bada är det väl bara att låta bli. Badmotståndarna svarade att det hela började verka som en stor konspiration. Att man inte ska kunna säga något kritiskt om Ljusnebadet utan att bli utmålad som badkruka. Det måste betyda att Stoppa Ljusnebadskampanjen talar för en tyst majoritet som har skrämts till tystnad av de där badentusiasterna.
Medan badmotståndarna samlar konspirationsteorier och badentusiasterna går på diet för att se bra ut inför säsongen rustar sig kommunen för en ny beslutsomgång genom att åka till Gävle och gå på kurs i att stå fast vid sina beslut under grupptryck. Kursen anordnas av Migrationsverket.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.