Gävle har blivit raderat 2/5

2013-05-02

Hille, Gävle Kommun, onsdag. Normalt är det väldigt vackert i Hille. Små hus med små människor ligger strösslade längs Hillevägen, och varje morgon tittar Hilleborna bort från Gävle och ut mot den vackra utsikten över Hillesjön. De tar en djup och frisk nypa Hilleluft och mår väldigt bra eftersom Hille är så vackert om man tittar bort från Gävle.

Ett flexibelt system

I förra veckan visade det sig att en handläggare vid Socialtjänsten inne i Gävle hade raderat 151 anmälningar ur Socialtjänstens datasystem. Det borde förstås vara omöjligt för en ensam handläggare att radera ur ett datasystem på det sättet. Men Socialtjänstens datasystem var flexibelt. Det gick därför alldeles utmärkt att radera lite vad som helst på egen hand. Samhällsbyggnadskontoret i Gävle intresserade sig genast för Socialtjänstens datasystem och bad att få låna det.
Idag är det ännu vackrare i Hille. Vänder man blicken in mot Gävle så ser man …ingenting. Hela Gävle har blivit raderat.

Potthål putsväck

Det började med att Samhällsbyggnadskontorets avdelning för gata och park såg ett gyllene tillfälle att bli av med de förhatliga potthål som uppstår i gatorna så här års. Några snabba klick i det inlånade datasystemet och gatorna var försvunna. Och utan gator, inga potthål. Stans parkanläggningar är också ett bekymmer så här års – de luktar illa och det brukar vara fullt av insekter och hundägare. Inte längre. Även parkerna raderades snabbt med datorns hjälp.
Under flera år har Gävle försökt bli av med centrumhandeln genom att etablera billiga köpcentra utanför stan. Men flera butiker har envist klamrat sig fast i centrum. Det har gjort att hela stadskärnan har varit full av folk som är i vägen medan de handlar, fikar och dricker öl. Tack vare det flexibla datasystemet från Socialtjänsten var bekymren snabbt ur världen. Samtliga butiker raderades raskt.

Bort med resten

Det här var i måndags. Under måndag eftermiddag började klagomålen att strömma in till kommunväxeln. Folk undrade var i helskotta deras gator, parker och butiker hade tagit vägen. Till att börja med tog man råd från Socialtjänsten och skyllde allt på en handläggare. Men proteststormen ville inte blåsa över. I ett försök att få bukt med protesterna raderades kvarter efter kvarter i innerstan. Folk fortsatte ändå ringa. Då raderades kommunväxeln.
Till en början verkade strategin fungera. Det enda som återstod av Gävles innerstad var det kommunala förvaltningshuset och ingen kunde ringa dit och kritisera allt raderande eftersom växeln var raderad. Men under tisdagen upptäckte man att det fanns intern kritik inom förvaltningen. För att få stopp på kritiken fann man ingen annan råd än att radera förvaltningshuset. Sen dess har Gävle stad varit spårlöst borta.
Här i Hille har folk diskuterat om de ska försöka återställa Gävle. Det kanske finns någon säkerhetskopia. Hittills är intresset svalt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.