Gävleborgs Venedig 24/4

2013-04-24

Grävmaskinerna går för fullt här i Söderhamn den här veckan. Kommunen gräver kanaler och diken genom hela Söderhamn. Söderhamn är på väg att bli Gävleborgs Läns Venedig.
Det hela började för några år sedan här vid Färssjön. Kommunen hade haft ett visionärt möte. Det är som ett vanligt kommunmöte, men man äter lite finare fikabröd och har lediga kläder i naturmaterial. På ett visionärt möte får vem som helst får prata om vad som helst. Bara det leder fram till en spännande vision för framtiden. Den här gången hade visionärerna kommit fram till att man skulle locka till sig höginkomsttagare. Höginkomsttagarna skulle flytta till Söderhamn och ta med sig sina arbetstillfällen av bara farten, och denna störtflod av höginkomsttagare och arbetstillfällen skulle generera ett gigantiskt berg av skatteintäkter till Söderhamns Kommun.

Nyfunkis och ostronbar

Frågan var bara hur man skulle locka till sig de där höginkomsttagarna. Lösningen var både smart och visionär – de senaste undersökningarna visade att höginkomsttagare vill bygga bo nära vatten. Bygger en höginkomsttagare nära vatten så är det ofta för att denne känner nån tjänsteman som kan kringgå strandskyddet, och det visar att man kan få valuta för sin kommunalskatt. Dessutom får man se måsar istället för låginkomsttagare när man tittar ut genom fönstret.
Sju höginkomsttagare kändes lagom till att börja med. Man ska inte ha för stora visioner. De kommunala visionärerna bestämde att man skulle sälja sju sjönära tomter runt Färssjön. De såg framför sig hur sjön skulle omgärdas av vräkvillor i nyfunkis med gigantiska panoramafönster för att maximera sjöutsikten. Stadsplanerarna planerade in ett litet men pretentiöst café och extra starka vägar som skulle klara alla stadsjeepar som skulle köra till och från den snart lyxiga sjön. Den lokala närbutiken planerade in ostronbar med vinprovning i charkdisken och Broberg började skissa på en liten superviplounge på Hällåsen.

Ointressant

Tyvärr ville ingen köpa de där tomterna. En person var lite intresserad, men insåg fort att eftersom Färssjön är en populär badplats för alla Söderhamnare så skulle den lyxiga utsikten komma att förstöras av folk med stort BMI och små badkläder.
Visionärerna hade en kort kris. Sen kom de fram till att det bristande intresset måste ha berott på att tomterna inte varit tillräckligt sjönära. De flyttade tomterna närmare stranden och slängde med en varsin brygga. Ingen ville köpa tomterna. De flyttade ner tomterna i själva sjön och erbjöd tomtköparna gratis hjälp att bygga tätt. Ingen ville köpa.

Överdos av kreativitet

Det var då som visionärerna blev riktigt visionära. Kanske hade de fått för mycket socker i kaffet, kanske var de övertrötta, men i förra veckan tänkte visionärerna både stort och fritt och utanför alla tänkbara boxar. Om det finns ett samband mellan hög inkomst och boende nära vatten så måste man ju kunna vända på hela resonemanget, resonerade visionärerna. Den här veckan började kommunen därför gräva kanaler överallt. Alla i hela Söderhamn kommer snart att bo nära vatten, och bor man nära vatten har man hög inkomst. Det är bara en tidsfråga innan hela Söderhamns samlade förvärvsinkomst skjuter i höjden.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.