Robinson Norrbo 17/4

2013-04-17

Norrbo håller på att isoleras från omvärlden. Det började med att Trafikverket bestämde sig för att bygga en ny bilbro över Norrboån. Under ombyggnaden kommer bilbron att ersättas av en tunn spång som på sin höjd tål tre fotgängare och en packåsna samtidigt. Bilar kommer inte över. Det enda sättet att åka bil till civilisationen är att åka runt någon av Dellensjöarna. Och det är en så pass lång omväg att de som bor i Norrbo hellre stannar hemma. De kommer att bli helt isolerade under ombyggnaden, och eftersom det här är ett vägbygge kan man räkna med att de blir isolerade länge. Biologer med inblick i Trafikverkets arbetshastighet kommer att göra mätningar i ekosystemet före och efter ombyggnaden. Det ska bli spännande att få se vilka nya arter som uppstår när evolutionen får arbeta ostört under så här lång tid, säger biologerna.

Protesterna som inte märktes

Protesterna mot isoleringen började som protester brukar börja i Norrbo – inte alls. Folk trodde att Trafikverkets spånglösning var ett skämt så de satt mest hemma och skrattade gott. Om det var nån som klagade så gjordes det hemma så ingen skulle höra.
När protesterna till sist nådde Trafikverket så trodde Trafikverket att protesterna var ett skämt. Vad kunde folk ha emot Trafikverkets fina spång? Den var ju trots allt av prima virke, tryckimpregnerat och allt. Bräderna var de dyraste på hela brädgårn och man skulle sätta upp en ganska stark lina att hålla sig i om det blåser. Dessutom är det väl mest bara turister i Norrbo och då kan en spång bidra till att besöket blir minnesvärt. Ett tag befann sig hela situationen i dödläge. Båda sidor i konflikten vägrade att ta varandra på allvar.

Media

Men det hela tog en rask vändning i helgen. Plötsligt invaderades Norrbo av fläckfria stadsjeepar. Ut hoppade ett trettiotal gapiga hipsters iklädda polarexpeditionskläder med TV-logotyper på ryggen. De rusade runt med skägg, läsplattor och nickande assistenter medan de tittade efter kameravinklar och spännande bakgrunder.
Ett stort produktionsbolag har bestämt sig för att nästa säsong av Robinson kommer att sändas från det isolerade Norrbo. I tolv avsnitt kommer tittarna att få följa ortsbornas kamp för överlevnad. Det börjar med att en helikopter släpper ner en låda konserver och en varsin banjo. Sen är det upp till var och en att klara isoleringen på bästa sätt. I ett slag blev isoleringen nånting bra, och Norrboborna blev alldeles till sig. De färgade håret i roliga kulörer och började ha starka åsikter som de twittrade ut så fort pekskärmsfingrarna förmådde. De skaffade svanktatueringar och ätstörningar och gjorde sitt bästa för att inte verka empatiska. Allt för att förbereda sig inför den stundande inspelningen.

Robinson

Första veckan av isolering kommer Norrboborna att delas upp i olika lag som bygger dagis och vårdcentral av drivved. Sedan får man försöka överleva på konserverna tills det blir elimineringstävling. Den som är sämst på att balansera på den där spången förpassas till Delsbo på obestämd tid. Den som är bäst vinner en hyrfilm och tio minuters mobiltelefontäckning.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.