Flykten från Landstinget 10/4

2013-04-10

Aftonvardsskär har varit en liten obebodd holme i havet utanför Hudiksvall. Fram till igår. Då intog Gävleborgs Läns Landsting holmen och började inrätta en kommunikationscentral. Eller omskolningsläger. Det hela har sin bakgrund i de oroligheter som skakat länet sedan i söndags.
Det var då som Radio Gävleborg rapporterade om att landstinget firar 150-årsjubileum i år. Och detta hade landstinget tänkt fira på det festligaste sätt landstinget vet. Nämligen genom att sprida landstingets historia till alla som bor i länet. Vare sig man vill det eller inte skulle Gävleborgarna bland annat få ta del av gamla fullmäktigeprotokoll och bilder av samtliga landstingsdirektörer genom tiderna. Avsikten var säkert god. Det var inte reaktionen. Ute i stugorna var de flesta Gävleborgare överens. De hade aldrig hört talas om nånting tråkigare. Redan på söndag kväll hade tusentals människor samlats utanför landstingets huvudkontor på Rektorsgatan i Gävle för att demonstrera mot beslutet, under parollen ”livet är för kort för att slösas bort på landstingshistoria”.

Ett felriktat engagemang

Demonstrationen hade inte avsedd effekt. Landstinget tolkade protesterna som nåt positivt. ”Ett felriktat engagemang är också ett engagemang” sade man. Satsningen på landstingshistoria utökades med flera landstingsmiljoner. Plötsligt bestämde Kultur Gävleborg att varje kommun i länet måste göra ett folklustspel om 1863 års landstingsreform. Dessutom ska ett team av länsinformatörer åka runt i Gästrikland och Hälsingland med en interaktiv experimentverkstad för landstingspolitik. Skolbarn i alla åldrar kommer att tvingas leka regionplanering och diskutera gränsdragning i sjukvårdfrågor.

HSL3D

Vissa började packa sina bilar för att fly från det snart jättetråkiga länet. I måndags var länets vägar fulla av bilar, bussar och kärror. Folk lämnade hellre hus och hem än att bli offer för landstingets tristessterror. Landstinget försökte få folk att vända om genom att locka med att göra om Länsmuseet till ett helfestligt Landstingsmuseum. Man kan få läsa Hälso- och Sjukvårdslagen i 3D. Man kan göra en virtual reality-färd genom alla de 150 årens regionala organisationsscheman. Man kan få höra en modern tonsättning av namnen på landstingets samtliga mellanchefer. Ingen vände. Landstinget erbjöd då att man skulle göra en kopia av landstingshuset som en ambulerande hoppborg. Ingen vände. Landstinget satte till sist upp skyltar vid alla vägar ut ur länet. Där informerade man om att 1863 års landstingsreform omfattade hela landet. Det betyder att alla landsting i hela Sverige firar 150 år i år. ”Det går inte att komma undan den regionalpolitiska historien” stod det på skyltarna.

Hellre Finland

De flyende vände bilarna och körde mot havet. Hellre bo i Finland än bli tvångsinformerad av landstinget ropade länsflyktingarna ut innan de hoppade i båtarna och började ro. Landstingets specialtrupper fångade snabbt upp båtflyktingarna och körde dem hit till Aftonvardsskär. Här får dissidenterna en varsin skjorta med knäppning i ryggen och generös tillgång till alla Region Gävleborgs gamla powerpointpresentationer. De sover åtminstone gott.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.