Hofors är för bra för att vara sant 27/3

2013-03-27

I förra veckan lämnade jag en påhittad rapport från ett Hofors som invaderats av konsulter. Kommunchefen i Hofors, själv gammal konsult, tyckte att den påhittade rapporteringen hade alldeles för negativ klang och ville hellre ha en påhittad rapport med mer positiv vinkling av kommunen. Om timpenningen är den rätta är jag aldrig omöjlig och här är jag igen.

Uppryckning

Hofors har verkligen ryckt upp sig sen förra veckan. Då var Hofors en kommun med ett obegripligt personalsystem, kompetensproblem och Sveriges högsta kommunalskatt. Inte den här veckan. Jag märker det redan när jag rullar nerför backen in till Hofors. Det går liksom mer utför än nånsin. Utsikten är utsökt. Husen i Hofors ligger elegant utströdda längs gatorna på ett sätt som vittnar om en synnerligen kompetent blandning av slump och goda avsikter hos den kommunala gatuplaneringen.

Ett Hofors för alla sinnen

Vädret i Hofors är perfekt. Inte för varmt och inte för kallt. Det är som ordspråket säger: det finns inget dåligt väder …i Hofors. Och inte dåliga kläder heller. Folk klär sig både snyggt och praktiskt samtidigt. De luktar gott också, utan att för den skull bli så besatta av sin personhygien att det får negativa konsekvenser för miljön. Och de utstrålar en enda sak. Kompetens. Ren och oförfalskad kompetens. Alla i Hofors har ett kroppsspråk som säger att ”här kommer jag och jag vet vad jag gör”.

En utsökt kafferast

Jag går in i det felfria kommunhuset i Hofors. Jag slår tån i den kommunala tröskeln men det gör inte ont. En synnerligen kompetent tjänsteman meddelar att alla trösklar i Hofors kommunala fastigheter har gjorts helt smärtfria. Tjänstemannen är stolt, men också ödmjuk. Och framför allt väldigt kompetent. Och välklädd. Och luktar gott.
Jag får inte närvara när de kommunala tjänstemännen arbetar för jag kan störa dem i all deras kompetens. Däremot får jag närvara vid en välförtjänt kafferast. Jag förstår direkt att Hofors är en hårt arbetande kommun, så mycket energi som de laddar upp med under den här rasten. Det trycks in butterkaka, chokladsnittar och wienerkammar i de kommunala munnarna. Det är ju tusentals kompetenta personer som arbetar här så det är trångt i fikarummet och det krasar under fötterna av alla smulor. Ett par anställda har som specialkompetens att skotta ut smulorna till någon av kommunens alla högkompetenta duvor. Ett kommunalt högdjur vill ge mig en Snyting och jag tänker att det var ett roligt namn på ett bakverk, men jag tackar ändå nej – jag tänker på vikten.

Inte hög skatt överallt

När jag borstat av mig alla kaksmulor och kommer ut på Hofors gudomligt vackra gator tänker jag att Hofors är verkligen en fantastiskt bra plats. På en knapp vecka har kommunen ryckt upp sig totalt. Visserligen har man fortfarande Sveriges högsta kommunalskatt, men om man inte vill bidra till den kommunala ekonomin kan man ju alltid betala kommunalskatt nån annanstans. Kommunchefen i Hofors betalar till exempel sin kommunalskatt i Norrtälje Kommun. Och det är ju inte bara bra. Det är lite för bra för att vara sant.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.