Kompetenskratern i Hofors 20/3

2013-03-20

I resten av länet är ingen förvånad, men i Hofors är gatorna fortfarande fulla av tappade hakor. Det har nämligen visat sig att Hofors Kommun saknar kompetens. Det började med att Hofors Kommun köpte in ett nytt personalsystem. Personalsystemet var obegripligt, men eftersom företaget som sålt personalsystemet vägrade erkänna att det var obegripligt verkade det som att Hofors Kommun saknade kompetens att hantera systemet. Därför kände sig Hofors Kommun tvungna att anlita konsulter som kunde visa Hofors Kommun hur man använde det obegripliga personalsystemet. Konsulterna kom från samma företag som hade sålt det obegripliga personalsystemet och var därför på väldigt gott humör.

Inkompetens av generell karaktär

Efter ett tag blev det många konsulttimmar och väldigt dyra konsultfakturor strömmade in till ekonomikontoret. Eftersom det obegripliga personalsystemet och de tillhörande konsulttimmarna nu börjat kosta väldigt mycket, började man misstänka att kommunen saknar kompetens att köpa personalsystem. Därför kände sig Hofors Kommun tvungna att anlita ytterligare några konsulter som kunde förklara för Hofors Kommun att det är bra om ett personalsystem är begripligt när man betalar för det. Det konsultuppdraget kostade ytterligare några tusenlappar, vilket föranledde misstankar om att kompetensbristen var av mer generell karaktär.

Alla blir konsulter

Det var de misstankarna som drog igång alltihopa. Ryktet spred sig blixtsnabbt i konsultbranschen: Hofors Kommun var mer än villig att fylla sina kompetensluckor med konsulttimmar. Hofors dränktes i en lavin av konsulter. En konsult erbjöd sig att stå på Söderåsen och vifta med armarna för alla dem som gärna hade sett vindkraftverk där. En annan konsult påstod sig kunna rädda den lokala bowlingföreningen med några dyrköpta råd om att inte göra av med så mycket pengar. En tredje konsult erbjöd folk hjälp med att ta sig ut ur Hofors Kommun genom att för 119 kronor skicka ut en lapp där det står ”åk riks-80 åt valfritt håll”.

Alla timdebiterar

Ju fler konsultuppdrag som Hofors Kommun råkade betala för, desto sämre ställt ansågs det vara med den kommunala kompetensen. Och det problemet kunde bara lösas med fler konsulter. Långa karavaner av diverse konsulter rullade i helgen in i Hofors för att fylla ut den krater av saknad kompetens som nu uppdagats i Hofors. Kommunledningen själv förstod inte riktigt vad man skulle göra av alla konsulter, så man lade ut även den frågan på några konsulter. Konsulterna föreslog raskt att man skulle låta konsulterna själva ta tag i det hela. Det var en succé. Konsulterna började nu hjälpa varandra att komma tillrätta med sin konsultverksamhet. Naturligtvis till priset av en rejält tilltagen timdebitering.
Och det här med timdebiterad hjälpsamhet har i sin tur spritt sig till samtliga kommuninvånare. Folk är numera mycket noga med att få en fakturaadress så fort de möter en ny människa. Man vet aldrig när man behöver ta ut konsultarvode för sina goda gärningar. Eftersom alla i Hofors nu fakturerar för sina tjänster så har kommunen inte längre behov av anställd personal. Det har gjort att det obegripliga personalsystemet i Hofors Kommun inte bara är obegripligt längre. Nu är det även onödigt.

Uppdatering

Några timmar efter att det här avsnittet sänts i radio kom det ett telefonsamtal från Arbetarbladet. Någon på Hofors Kommun hade tagit illa upp. Läs mer här.

Radiochefen Leif Eriksson svarar här.

Arbetarbladet gör en uppföljning här och en till här.

Själv sitter jag mest och skrattar gott!

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.