Söderhamn krymper 13/3

2013-03-13

Söderhamns Kommun krymper. Allt uppdagades när en intresseorganisation för folk med eget företag kritiserade Söderhamns Kommun för att den kommunala Näringslivsenheten hade blivit för liten. Det fanns knappt nån från kommunen som blandade sig i företagens verksamhet längre. Vissa företag fick vara helt ifred, vilket gjort dem nervösa. Som vanligt hotade företagarorganisationen med att alla Söderhamns framgångsrika företag snart skulle lämna kommunen och vara framgångsrika nån annanstans. Och som vanligt förväntade sig företagarorganisationens representanter att få komma på nåt överslätande informationsmöte och bli bjudna på landgång och tårta. Men den här gången kom det inget informationsmöte.

Småkakor

Den hungriga företagarorganisationen luskade vidare och det visade sig att Näringslivsenheten inte var den enda delen av Söderhamns Kommun som krympte. Hela den kommunala förvaltningen har gradvis blivit mindre.
Först märktes det inte. Det pratades om de gamla vanliga målen som besparingar, kortare handläggningstider och tajtare organisation. Sånt brukar bara landa i nåt diagram längst in i det kommunala arkivet, för att sedan dras fram för gemensam axelryckning på kommunal konferens tio år senare. Den här gången blev det annorlunda. Plötsligt hade flera kommunala enheter börjat skaffa mindre lokaler och lite lägre i tak. Vissa kortade sina fikaraster genom att bara servera snabbkaffe och småkakor.

Skylla ifrån sig

Sen var det nån som kom på det här med att skylla ifrån sig. Eller outsourcing som det heter med ett finare ord. Kommunen hade ju redan outsourcat en del av omsorgsverksamheten, och för ett par veckor sedan började man lägga ut så mycket som möjligt av den kommunala verksamheten på det lokala näringslivet. Som att slarva bort papper och stå och kallprata vid kopieringsapparaten. Så när företagarorganisationen klagade på kommunens näringslivsenhet hade kommunen redan outsourcat näringslivsenheten till näringslivet. Detta ledde till att näringslivet klagade på sig själv, vilket kanske kan förklara den där uteblivna landgången.

Småborgerliga

Outsourcingen gjorde att krympivern blev ännu större. Kommunala förvaltningar krympte sina väntetider genom att ha färre siffror på kölapparna. Plötsligt skulle de som fortfarande jobbade åt kommunen prata med låg röst, skriva kortfattat och helst bara använda små bokstäver. Söderhamns hemsida krymptes till åtta pixlar. De borgerliga partierna i kommunfullmäktige blev småborgerliga. Den politiska majoriteten försökte bli en minoritet, men blev bara lite småaktiga. Missnöjespartierna klagade genom att sträcka på sig och slå näven i tröskeln.

Kontoret på fickan

Förra veckan lanserades den nya minimalistiska visionen för Söderhamn. Man ska kunna ha Söderhamns Kommunkontor på fickan. Alla anställda som är längre än fem centimeter kommer därför att avskedas. De som jobbar kvar får betalt i småpengar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.