Ockelbo krackelerar 6/3

2013-03-06

Ockelbo håller på att krackelera. I flera år har Ockelbo marknadsfört  bilden av sig själv som en idyllisk kommun där alla med lite stil skulle vilja bo. Har det inte varit familjen Westlings kungliga glans så har det varit Wij Trädgårdars finkulturella odlingsvurm som har körts ner i halsen på omvärlden. Utsocknes har tvångsmatats med Ockelboharmoni så länge att de börjat längta tillbaka till den tid då Ockelbo var synonymt med illaluktande skotrar, hemgjord groggaceton och krångliga baskethärvor. Då Ockelbo var ett ställe man åkte till för att få sig ett kok stryk så man kunde åka hem och svära på att aldrig återvända.

Tji galleri

Nu börjar den välpolerade finkulturfasaden rämna. Daniel Westling och Wij Trädgårdar visar sig ha varit Ockelbos Potemkinkulisser, en glassig fasad som har visats upp för att leda bort uppmärksamheten från det verkliga Ockelbo. Ett Ockelbo i förfall. I veckan blev det glasklart, när media rapporterade om det misslyckade försöket att etablera en butiksgalleria i Ockelbo. En butiksgalleria är det moderna samhällets motsvarighet till stadsprivilegier. Det är ett steg ifrån tunnelbana och skyskrapor. En butiksgalleria är en tydlig statusmarkör som visar att det här är en kommersiellt viktig ort med belevade medborgare som har både köpstyrka och välanpassad smak för tidens produkter. Ockelbo hade hoppats på att få en riktig galleria, men i sista stund drog sig flera av de tilltänkta butikerna ur och nu blir det ingen butiksgalleria i Ockelbo.

Flykten

Protesterna lät inte vänta på sig. Media har kunnat notera hur flera föräldrar i smyg försökt flytta sina barn till skolor i Sandviken. Flera shoppingintresserade Ockelbobor har försökt lämna Ockelbo i hemlighet, för att få närmare till en anständig köpgalleria. Ockelbos kommunledning ser nu framtiden an med skräck. Utan galleria finns risk att folk som egentligen vill bo i en köpstad ger upp om Ockelbo och flyttar närmare de shoppingupplevelser som erbjuds i Valbo eller Falun. Vill det sig riktigt illa försvinner till och med familjen Westling och hela agrikultureliten på Wij Trädgårdar. De vill väl handla de också. Kvar blir bara såna som inte stärker varumärket Ockelbo. Bidragstagare i begagnade kläder och folk som dricker utomhus vid fel tidpunkt på dagen. Därför tog kommunledningen ett drastiskt beslut att förbjuda alkoholförtäring på flera platser i kommunen. Även om Ockelbo förfaller så kan förfallet åtminstone gömmas undan.

Klafset av snowjoggers

Frågan är om det kommer att hjälpa. Som en sista spik i den smakfulla shoppingdrömmens kista hölls Ockelbo Marknad i helgen. I takt med att de köpstarka lastade sina stadsjeepar med tablettdatorer och förnödenheter för att resa mot galleriatätare trakter så började de mindre bemedlade elementen att fylla Ockelbos gator. Ockelbobor utan smak invaderade orten inifrån. Det hördes ett öronbedövande klafsande från foppatofflor och snowjoggers. Folk kom körande i småbilar med tvåhjulsdrift. Det var som en zombieattack. Folk som fortfarande såg ut som om det var 1998 vällde in i hundratal på det lokala konditoriet. De beställde vanligt bryggkaffe. Ingen prettolatte som tar tjugo minuter att vispa ihop. Bryggkaffe som har stått ett par timmar och blivit hälsofarligt. De sörplade i sig, spillde på magen och gick sen ut för att köpa billiga produkter. Av okänt märke. Utomhus.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.