Hemliga nämnden i Hudiksvall 27/2

2013-02-27

När man rör sig i Hudiksvall idag märker man ingenting särskilt. Det förefaller som om livet går sin gilla gång. Inget kunde vara mer fel. Under den normala ytan kokar det av hemligheter som är så hemliga att de inte märks.

Den hemliga budgeten

Det hela började för några veckor sedan, när Hudiksvalls tekniska nämnd presenterade en investeringsbudget på 90 miljoner kronor. När oppositionen undrade vad pengarna skulle gå till svarade tekniska nämndens ordförande att det var hemligt. Oppositionen blev kritisk, varpå den tekniska nämndens ordförande svarade att oppositionen vet inte vad den kritiserar. Och det var ju oppositionen tvungen att hålla med om. Budgeten var ju hemlig. Tekniska nämndens ordförande råkade muttra att det stora misstaget var att offentliggöra hur mycket pengar man hade budgeterat till det hemliga projektet. Om båda sidor av budgeten varit hemliga hade ingen haft nånting att kritisera. Helst skulle man ha haft en hemlig nämnd som bara fattade hemliga beslut om saker som ingen fick höra talas om.

Hemliga nämnden

Efter det är det ingen som riktigt vet vad som har hänt. Det är möjligt att den politiska majoriteten i Hudiksvall har bildat en hemlig nämnd som bestämmer över saker som ingen känner till. Men eftersom det är en hemlig nämnd så finns det inga protokoll som skulle kunna avslöja någonting om saken. Jag har frågat runt, och ingen har hört talas om den hemliga nämnden. Det innebär att det är en mycket hemlig nämnd. Om den hemliga nämnden finns så är dess sammansättning antagligen så hemlig att ledamöterna i den hemliga nämnden inte känner till vilka andra som sitter i nämnden. Alla beslut fattas med sluten omröstning och eftersom resultatet av omröstningen är hemlig så är det ingen som får veta vilka beslut som fattats. Inte ens hemliga nämnden.

Opposition under jorden

Det här totala hemlighetsmakeriet har fått oppositionen i Hudiksvall att mobilisera. De ger igen med samma mynt. I en massiv men hemlig oppositionskampanj har de hemlighållit massiv kritik mot den politiska majoritetens hemliga nämnd. De har ingen aning om vad de är kritiska mot, men det märks inte eftersom de konsekvent vägrar att avslöja kritiken. Jag har frågat runt, och alla i oppositionen låtsas fullständigt ovetande om sin egen hemliga kritik mot den hemliga nämnden.

Det hemliga näringslivet

Även näringslivet har i största hemlighet påbörjat en hemlig lobbykampanj där de på ett ytterst diskret sätt låter bli att påverka kommunens politiker i olika frågor som ingen känner till. Jag har frågat runt, och ingen har märkt nånting av den här kampanjen, vilket betyder att den är mycket framgångsrik.
Och lokalpressen har gått samma väg. I största hemlighet har de låtit bli att avslöja alla de hemligheter som ingen har hört talas om. Jag har frågat runt, och ingen har läst nånting om den hemliga nämnden, den hemliga oppositionen eller den hemliga lobbykampanjen. Den enda som nämnt nånting om det hela är jag, och jag kommer att mörklägga allt jag inte vet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.