Algjakt i Gästrike-Hammarby 13/2

2013-02-13

Nu har det hänt igen. Naturen har förstört naturen. Ett flertal personer från Gästrike-Hammarby som fiskar i Storsjön har vittnat om det hela. Förut var Storsjön en naturplats där vilken klåpare som helst kunde slänga ut ett nät och få det fyllt av insjöfisk, som den äventyrlige sedan kunde äta i måttliga mängder. Plötsligt har naturen ändrat på sig, meddelar de fiskeriintresserade i Gästrike-Hammarby. Nu händer det allt oftare att det där nätet fylls av alger istället för av fisk. Och alger är inte alls en lika rolig del av naturen som fisk, eftersom algerna inte sprattlar så där skojigt.  Enligt Arbetarbladet kräver Storsjöfiskarna nu krafttag mot algerna. Från början var kraven mer långtgående – de som fiskar i Gästrike-Hammarby var även missnöjda med att de drabbats av bottennapp och att vattnet i Storsjön var för blött. De ville se krafttag även mot dessa problem.

Algjakt

Men nu har fiskarna valt att fokusera på algerna. De hoppas att någonting görs snarast. Man har till och med ett förslag hur man ska göra för att komma tillrätta med algerna: Inför algjakt.
Algjakten skulle gå ut på att grupper av halvlortiga män fyller en pickup med snus, alkohol och vapen, åker till nån avskild del av Storsjön och väntar där under tystnad tills de får se en alg. Sen skjuter de hejvilt på algen, skär upp algen och delar den inom jaktlaget utifrån en svårtydd hierarkisk fördelningsprincip.

Per Morberg

Fiskarna i Gästrike-Hammarby ser flera fördelar med att införa algjakt. Genom att fördela jakträtterna på alger väldigt restriktivt så kommer man att höja statusen hos alger som föda. Algjägarna kommer att fylla sina frysboxar med alger och algerna kommer att fungera som en parallell ekonomi, där man kan byta till sig en bättre platt-tv mot tio kilo algfärs. Man kommer att ha uppstoppade alger på väggarna. Kungen kommer att vara med och han kommer naturligtvis att fälla den största algen. På kvällarna kommer folk som bor i stan att kunna se på TV hur gott det blir när Per Morberg gör nån gryta på alger, och de som blir mest sugna på att vara som Per Morberg kommer att vara beredda att fusk-vabba för att vara först i kön på ICA den där dan när de får in det där pyttelilla partiet alger som algjägarna släpper till den vita ekonomin.

Ankhatarna

Algernas naturliga fiender, ankorna, kommer att få en helt ny status. Ankorna kommer att börja betraktas som farliga och skräckinjagande bestar. Folk kommer att berätta skräckhistorier om hur de känner nån vars hund blev nypt av ankor och folk som bor runt Storsjön kommer inte att våga låta barnen leka utomhus av rädsla för ankorna. Mytbildningen bäddar för ökad ankjakt. Ankorna måste skjutas av, så att de inte förstör jaktkvoterna på alger.
Folk som bor i Stockholm kommer att börja vurma för ankorna nåt alldeles oerhört och vilja plantera ut ankor både här och där i naturen. Och de som vurmar mest kommer att bli mordhotade av ankhatare. Ankhatarna är en extra hårdför grupp algjägare som är arbetslösa och har mycket tid framför datorn när de inte jagar alger. Om det här mönstret får fortgå några säsonger kommer algerna i Storsjön plötsligt att vara en minst lika rolig del av naturen som de fiskar som de fiskande Gästrike-Hammarby-borna inte får upp. Och vips är naturen bra igen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.