Romantiska termiter i Älvkarleby 6/2

2013-02-06

Folk här i Älvkarleby är förvånade. De hade aldrig trott att Älvkarleby skulle kunna bli en öppensinnad och driftig plats. Men idag är Älvkarleby just öppensinnat och driftigt.
Det har naturligtvis att göra med pengar, Älvkarlebyborna skulle aldrig röra ett finger utan pengar. Men det handlar också om romantik. Två saker som normalt inte fungerar så bra ihop har fått hela Älvkarleby att tänka i nya banor. Älvkarleby har fått 600.000 kronor i bidrag från EU till ett projekt som går ut på att lyfta fram allting som är romantiskt i Älvkarleby. Projektet kommer att drivas av Älvkarlebys näringsliv i samarbete med forskare från Uppsala Universitet.

Meningslöst?

Nån kanske invänder att ett sådant projekt är meningslöst. Finns det överhuvudtaget nånting romantiskt med Älvkarleby? Behöver man 600.000 kronor för att ta reda på en sån sak så är svaret antagligen att det gör det inte. Åtminstone är det inget lätt jobb. Men det spelar ingen roll här på plats, för Älvkarlebyborna fattade snabbt att det fanns pengar i det här med romantik, och nu skuttar folk omkring med tindrande ögon och känner in romantiken, fulla av förhoppningar om stora förtjänster. Allt som kommer i deras väg kan bli romantiskt.

Romantiskt värre

Fram till i förra veckan satt det alltid ett gäng a-lagare i centrum, drack ljummen öl och skrek könsord åt folk. De sitter kvar, men nu kallar de sig bacchiska estradörer och påstår att de där könsorden är en tolkning av Höga Visans kärleksdikter. Handlar man i Älvkarleby knyter kassapersonalen ihop kassens handtag till en romantisk rosett, och alla kvitton är parfymerade. Älvkarlebys  övergångsställen kallas helt plötsligt för kärlekspassager. Bussar och taxibilar har långa släp av plåtburkar, såna där som man har på bröllop.
Det är som en stor svärm av romantiska termiter som sveper in över Älvkarleby, slukar allt i sin väg och lämnar ett hopplöst romantiskt landskap efter sig. Älvkarleby Bibliotek har bara Harlequin-böcker. Brevlådorna tar bara emot kärleksbrev. Snögloppet har färgats rosa med inslag av glitter och i vartenda gathörn står det nån och spelar kärleksserenader på mandolin.

Vårkänslobidrag

Kommunen kommer att göra ett stort utskick till samtliga invånare på Alla Hjärtans Dag, och senare i vår kommer Försäkringskassan i Älvkarleby att dela ut ersättning enligt sjukpenninggrundande inkomst för den som behöver stanna hemma från jobbet på grund av vårkänslor

Snygga foppatofflor i Skutskär

Samtidigt, i grannorten Skutskär, är folk vansinnigt avundsjuka på Älvkarlebys plötsliga inkomst. Näringslivet här har dragit igång ett antal pilotprojekt av samma karaktär – man söker massor av pengar för att visa nåt som i realiteten är en omöjlighet. Här hoppas man komma igång med projekt som visar vad som är snyggt med foppatofflor, vad som är sexigt med sulfat och vad som är runt med en fyrkant.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.