Kommunalbacken i Bollnäs 30/1

2013-01-30

Det är trångt i liftkön till Bollebacken. Inte för att det är särskilt mycket folk som vill åka utför så här dags en onsdag. Men de som vill göra det rör sig desto långsammare. Och det beror inte på att det är tidigt på dagen eller kallt ute. Det beror på att förut var Bollebacken privatägd, men nu har Bollnäs Kommun tagit över driften av backen. Och när de gjorde det lade sig hela den kommunala byråkratin som en stor seg klump mitt i liftkön.

Byråkratiska åk

Ingen får åka upp i liften utan att första ha fyllt i ett formulär där ålder, åkvana och senast deklarerade årsinkomst framgår. Men för att få tillgång till det här formuläret måste man först ha en e-legitimation och ett tidsbegränsat inlogg till den kundservicedator som kommunen ställt i toppstugan. För att få det här inlogget måste man prata med en administratör och administratören är oftast på rast så man blir hänvisad till ett ärendehanteringssystem som man når via kundservicedatorn som står i toppstugan.

Extra byråkratiskt

Även med e-legitimation och inlogg är det naturligtvis svårt att komma åt kundservicedatorn, eftersom den står i en stuga längst upp i backen och man får ju inte åka upp i liften utan att ha fyllt i det där formuläret som man kommer åt via kundservicedatorn som man inte kommer åt.
Nu kan man ju klättra uppför backen, men kommunen har startat en klätterklubb för det syftet och innan man kan börja klättra måste man ha en träff där en annan administratör förklarar demokrati och värdegrunder genom att visa punktlistor som glider över skärmen i en powerpointpresentation. Det tar längre tid än att vänta på den där första administratören.

Den privata backen

Annat var det i förra veckan, när backen fortfarande var privatägd. Då var det full fart och inget krångel. Folk jobbade lite som de ville och liften var det nån som hade trimmat så det gällde att vara på alerten om man ville hinna av. Allt var möjligt för den som hade pengar. Ville man ha en grogg i liftkön så fanns det tre barer, alla med smuggelsprit och svart omsättning, så långt från samhällets överförmynderi man kan komma. Det fanns en privatläkare som tog blodprover på de åkande och meddelade hur mycket mer sprit man kunde dricka utan att få alkoholförgiftning. För rätt pengar kunde man få tillgång till en egen VIP-backe och eget coverband på afterskin. Den kommunala afterskin består av en miljövänlig viskör och två missförstådda estradpoeter som håller på för länge. Men bara för dem som har liftkort.

Snart löst

Bollnäsborna vet att senast i nästa vecka kommer liftkortsproblemet att vara över. Idag är det i princip omöjligt att ta sig uppför backen utan att använda liften, för backen är för hög. Nästa vecka kommer backen inte alls att vara lika hög. Kommunen har nämligen lagt över driften av backen på samma arbetsgrupp som jobbar med Brotorget, och då vet man vad det blir av den där skidbacken. En grusplan.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.