Medskogsnomaderna 23/1

2013-01-23

Jag kom hit till Medskog i lördags vid lunch. Medskog är sig inte likt längre. Förut var det bara en korsning. Nu är det …fortfarande en korsning. Men det är en korsning full av brustna förhoppningar. Sen det började pratas om att det ska etableras ett stort köpcentrum här har folk börjat vallfärda hit. Än så länge är köpcentrumet bara på planeringsstadiet, men det hindrar inte Hudiksvalls familjer från att agera. I Hudiksvall har man byggt upp ett gigantiskt sug efter ett riktigt köpcentrum. Vad är meningen med att bo i en stad om man inte får lämna den för att handla mat till lågpris?

Köplycka

Ingen i Hudiksvall kommer att känna sig som en hel människa innan de fått tillbringa sina helger svettig bakom en slagskeppsdimensionerad kundvagn. Helst med ungar som skriker så att familjen stannar kvar extra länge och köper ungarna nåt dyrt som tystar både dem och föräldrarnas skuldkänslor. Det är en del av varje modern människas vardag att känna sig som gisslan i en korvkö med fantasipriser, eller svära över att man handlat på sig så mycket prylar att man nu måste lägga ytterligare ett par timmar på att köpa förvaringslösningar. Och i Hudiksvall vill man vara modern.

Långt bort

Ryktet om ett köpcentrum i Medskog blev extra trovärdigt eftersom Medskog ligger en bra bit bort från Hudiksvall. Ett köpcentrum får ju inte ligga för nära stadskärnan, då är det inget köpcentrum utan bara ett centrum och då blir det inte tillräckligt tydligt vad man ska göra där. För att få fart på köpviljan krävs ett köpcentrum och då ska det ligga långt bort. Ju längre bort desto mera köpvilja. Ligger det för nära så är det ju bara att åka hem igen om familjen tappar humöret. Och Medskog ligger riktigt långt bort. Medskog ligger inte nära nånting faktiskt.

Strapatsen

Så när ryktet om ett köpcentrum i Medskog började gå reagerade folk i Hudiksvall fort och irrationellt. De åkte helt enkelt ut till Medskog så fort de kunde – man har ju hört talas om trängseln på såna där köpcentra, då gäller det att vara där tidigt så man kommer hem fort. Men att åka hit så fort man kan tar tid. Redan på fredag eftermiddag hade en stor mängd hudikfamiljer packat sina bilar och släpvagnar fulla av proviant och förnödenheter. Skorpor, filtar och penicillin lastades in i hudikfamiljernas gigantiska kombibilar med takbox och släpvagn. Tillsammans med vindskydd och vapen – man vet aldrig när de lokala stammarna angriper shoppingkonvojen. Familjerna tog ett tårfyllt farväl av de äldre och svaga anhöriga som lämnades kvar för att vakta gården eller se På Spåret. De skulle antagligen inte klara den svåra strapatsen.
I lördags, efter en hård natts färd genom vildmarken, fylldes korsningen i Medskog av ett myller av Hudiksvallsbilar som körde i krypfart genom korsningen. Man kunde se familjefäder som med kisande blickar letade efter ett tecken på shoppinglycka. Eller åtminstone en anständig parkeringsplats. Utmattade kvinnor och barn som innerligt hoppades få se butikskedjornas varma jätteskyltar eller känna doften och höra det ilskna pipet från franchiserestaurangernas frityrmaskiner. Besvikelsen över att få mötas av en vanlig och helt obebyggd korsning var stor. Familjefäderna svettades, ungarna skrek. Alla mådde dåligt. Ingen gjorde av med några pengar. Ingen åkte hem med onödigt mycket prylar. Men annars var känslan precis som att handla på köpcentrum.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.