Organiserad granbrottslighet i Järbo 16/1

2013-01-16

Järbo är en idyll. Men bara på ytan. När jag kom hit i söndags var gatorna fulla av tindrande kärnfamiljer som skuttade mellan husen på väg från den ena julgransplundringen till den andra. Ungarna var fulla av godis, ungarnas fickor var fulla av godis, vissa hade till och med lite godis i håret. Det låg som en sötaktig doft av lågprisgodis blandat med dagisbakterier över hela Järbo. Lådor med hempysslade tomtar, julbroderier och julgardiner bars upp på Järbos husvindar. Skyltar där det stod ”God Jul” plockades ner och byttes ut mot ”Varning för hunden”. Jag räknade under söndagen till totalt tio bilar som körde förbi med vissna granar på taket, i riktning mot Sandvikens återvinningscentral. Tio bilar. Tio granar. Alldeles för få på en ort som Järbo. Det var då idyllen brast, när jag insåg att någonting skumt pågår i Järbo.

Plundringsregler

Sedan ett antal år tillbaka finns det ett tydligt regelverk kring hanteringen av döda julgranar. De ska lämnas till återvinningscentralen där de sorteras som trädgårdsavfall och tas om hand av certifierade julgransåtervinnare. Att bara lägga tillbaka granen i skogen, kasta ut den genom fönstret eller lämna den i närheten av pappersinsamlingen är brottsligt. Och där det finns utrymme för brottslighet kan man vara så gott som säker på att man så småningom drabbas av organiserad brottslighet. Det är det som har hänt här i Järbo. Det började som ett folkligt motstånd mot samhällets överförmynderi. Ingen skulle komma här och berätta för folket i Järbo hur de skulle plundra sina julgranar. Efter ett par år hade man börjat plundra granar olagligt i sån omfattning man faktiskt kan börja tala om en fullskalig julgransplundringsmaffia.

Organiserad brottslighet

Så här går det till: Medan själva julgransplundringsfesten pågår i ett rum sitter den organiserade julgransbrottslighetens representanter i ett annat rum och planerar för själva försvinnandet. På ytan ser det ut som en miljövänlig julgransplundring där granen kommer att gå till den samhällskontrollerade granåtervinningen, men det är bara en illusion. Vanligast är att man lämnar kvar ett par grova killar med skäggstubb som väntar till mörkrets inbrott. Sedan smyger de ut med den döda granen inlindad i en stor matta, slänger den i bakluckan på en bil och kör iväg med den för dumpning. Dagen efter syns ingenting av den gamla julgranen, och granägaren kan förneka all kännedom om själva trädet.
Hundratals granar har försvunnit spårlöst, med kulor och allt. Några har hittats uppsågade i svarta plastsäckar och kastade i de vanliga soporna. Ett av julgransbrottssyndikaten i Järbo har specialiserat sig på att maskera granarna till material som är enklare att återvinna, som glas eller mjölkkartonger. Men oftast lindar de bara in granarna i gamla DN och lägger dem bland tidningspappret. Igår havererade den lokala butikens pantmaskin på grund av att någon tryckt in en gran där det normalt bara ska vara burkar och flaskor. Det finns de som påstår att granar gjuts fast i betong och sänks i Veltsjön och Hålldammen, men folk här är antingen inblandade eller för rädda för att vittna om skumraskaffärerna.
Konkurrensen mellan julgransbrottssyndikaten är stenhård och hänsynslös. Polisen tittar åt ett annat håll eftersom de mutats med knäck och gamla pepparkakor. På nätterna sker stora uppgörelser. Syndikaten har kottkrig. En gängledare vaknade en morgon med ett avskuret huvud från en marsipangris i sängen. Lakanen var fulla av mandelspån och socker.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.