Idéflöde i Nordanstig 9/1

2013-01-09

Vanligtvis är det ingen som bryr sig om vad som händer här i Nordanstig. Men i januari är det dags för Nordanstigs magiska förvandling. Den sker varje år i början av januari och går ut på att folk blir engagerade och får egna idéer. Resten av året präglas Nordanstig av brist på initiativ. Folk sitter still. Ingen gör nåt särskilt utan att bli tillsagd, och Nordanstigsborna orkar inte riktigt säga till varandra att göra nåt särskilt. Så det gör de inte. Det händer i princip ingenting särskilt under elva månader av året. Den TV-kanal som är aktiv på TV:n den första februari kommer fortsätta att vara aktiv till sista december, eftersom ingen orkar byta. Om inte det lokala näringslivet påminde folk om att de måste handla och tanka bilen så skulle folk här i Nordanstig tyna bort.

Dygnet-runt-troll

Men just i början av januari varje år vänder allt det där. Initiativlösheten förvandlas i en handvändning till en kaskad av uppfinningsrikedom och entreprenörsanda. Folk som normalt är glåmiga och liknöjda reser sig upp ur sina nersuttna TV-soffor med tindrande ögon och huvet fullt av storslagna idéer. Översköljda av inspiration spånar Nordanstigsborna fram fantastiska idéer om ny verksamhet som man skulle kunna bedriva till det allmännas stora nytta. Nordanstig svämmar över av folk som vill driva projekt om finska utställningar, gratis prova-på-golf och dygnet-runt-öppen trollskog.

ABBA

Fram till den sista december är det helt tomt på både vilja och förmåga i Nordanstig. I januari sätter inte ens fantasin några gränser för vad man skulle kunna hitta på. Den lokala simföreningen ville inte ens torrsimma i december. Idag vill de utöka Nordanstigs infrastruktur med ett stamnät av vattenrutschbanor mellan de viktigaste platserna i kommunen. En löst sammansatt grupp av naturvetenskapligt intresserade musiker vill helt plötsligt återförena ABBA genom att klona DNA från originalmedlemmarna och några militärhistoriker vill starta fullskaligt 1700-talskrig mot Sundsvall.

Kassakistan

Den kommunala brevlådan är så här års sprängfylld av idéer på vad man skulle kunna göra för att förgylla livet i Nordanstig. Stjärnornas läge, månens faser och årstidernas växlingar samspelar varje år för att skapa den här magiska injektionen av initiativförmåga hos folket i Nordanstig. Och lyckligtvis sammanfaller den idérika perioden varje år med tidpunkten för ansökan om extra projektpengar ur kommunstyrelsens budget.
Visserligen präglas några av idéerna av kort horisont och låga förhoppningar – en idrottsförening ansöker om pengar för att bjuda sina medlemmar på pizza men om kommunstyrelsens budget är ansträngd kan man nöja sig med en påse skorpor och lite blandsaft. En kulturförening äskar pengar för att starta ett bokcafé, men är noga med att poängtera att de inte har något emot köksfika och låneböcker. Men den sortens ödmjuka och verklighetsförankrade förslag kommer från orutinerade förslagsställare som tror att man är tvungen att genomföra det man planerat om man får några pengar. De som varit med några år vet att pengarna betalas ut i februari. Och då är det ingen som bryr sig om vad som händer.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.