Ostkustminigolfbanan i Rogsta 2/1

2013-01-02

Rogsta kokar av aktivitet. Folk springer hit och dit med famnarna fulla av ritningar, projektplaner och små modeller. Rogsta är innovativt och fullt av framtidstro. Folk i Rogsta samlar ihop olika förslag för att bygga om den närbelägna järnvägen.

Fritt och stort men inte dubbelt

Anledningen till detta är att Trafikverket ska utreda vad som kan göras för att förbättra ostkustbanan, alltså järnvägssträckan mellan Gävle och Sundsvall. Den här sträckan har nämligen länge varit en flaskhals i järnvägsnätet, där tågen ofta stannat upp för att vänta på varandra. Och medan tågen väntat på varandra har de gått sönder och då har ilskna passagerare fått ta sig till bebyggt område genom att hugga sig fram till fots genom täta hälsingeskogar med restaurangvagnens plastbestick som enda tillhygge.
En sak som skulle lösa det här problemet är om man kunde göra ett dubbelspår på sträckan. Men Trafikverket har gett tydliga direktiv till sina utredare – tänk gärna både fritt och stort, men tänk absolut inte på dubbelspår.

Friterad potatis

Överallt annars längs ostkustbanan är man besviken på att det inte kommer att bli nåt dubbelspår. Här i Rogsta är de överlyckliga. För längesen var Rogsta nämligen ett viktigt stopp längs ostkustbanan. Lokalbefolkningen kunde stå vid perrongen och sälja potatis till rika stadsbor i första klass, och de Rogstabor som inte passade in i den lokala gemenskapen hade ett smidigt sätt att lämna orten och starta ett nytt liv ett par gånger om dan. Sen började effektiviseringen, och staten bestämde att tåget bara skulle stanna på platser med eget gymnasium, och folk som gått där.
Sen den dagen har det stått stilla i Rogsta. Det har inte funnits nånting att göra, annat än att fritera den osålda potatisen och äta upp den själv. Det enda som har gått långsammare än livet i Rogsta är tågen som stått trasiga och blockerat det enkla spåret. Nu har Rogstaborna insett att den här långsamheten är Rogstas styrka. Trafikverket är inte intresserade av att bli av med sin flaskhals – de vill bara ha en anledning att blockera spåret ytterligare med lite ombyggnationer.

Ostkustminigolfbanan

Och det har man nu tagit fasta på i Rogsta. I en gemensam kraftansträngning har man samlat ihop ett antal förslag på omfattande ombyggnationer som ger tåget en anledning att stanna till i Rogsta, utan att för den skull göra resan längs ostkustbanan det minsta snabbare.
Rogsta vill till exempel bygga en stor järnvägskrog med obligatoriskt stopp för alla passagerare i Rogsta. Det kommer huvudsakligen att serveras potatis, och genom en konsekvent underbemanning kommer man att kunna garantera riktigt långa kötider.
En förslagsställare vill bygga en loopingdel på järnvägen alldeles före Rogsta, där tåget kör ett varv uppochner. Loopingen följs av ett kort stopp där alla passagerare får en varsin gratis kräkpåse med reklam för en förmånlig bagageförsäkring och möjlighet att köpa potatis. Ett liknande förslag bygger på en puckelpist och rabatterat pris hos den lokala kiropraktorn för whiplashskadorna. Då ingår även lite potatis. Det mest tidsödande förslaget går ut på att ostkustbanan i Rogsta ska övergå till att bli ostkustminigolfbanan, där samtliga passagerare i grupper om fyra personer får kliva ur tåget och slå en liten boll den sista biten fram till Sundsvall via ett sinnrikt system av små filtklädda kullar och miniatyrväderkvarnar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.