Hudik spenderar 12/12

2012-12-12

Sist jag var här hade man precis höjt avgiften för dricksvatten, något som Hudiksvallsborna välkomnade som ett flärdfullt inslag i det annars så torftiga Hudiksvallslivet. Visserligen fick man ingen chans att välja bort det dyra vattnet, men påtvingad flärd är också fint, som de säger här i Hudiksvall.
Den där höjda vattentaxan har tydligen redan lönat sig. I förra veckan rapporterade Hudiksvalls Tidning att kommunens ekonomi går plus, trots att många förvaltningar dragit över sina budgetar. Man kan gissa att detta beror på de miljardintäkter som kommunen får för det där jättedyra vattnet.

Ett budgetöverskott för mycket

I fredags hade man därför krismöte på Hudiksvalls Kommun. I alla andra sammanhang skulle det här budgetöverskottet gett upphov till någon form av firande. Åtminstone vetelängd och tidig hemgång. Men i den kommunala ekonomin är ett överskott lika illa som ett underskott. Överskottet innebär ju att den som leder verksamheten inte klarar av att räkna ut hur mycket den kostar och då får man ögonen på sig. Och kanske sparken. Därför måste Hudiksvalls Kommun spendera flera miljoner innan nyår. Så inte chefen får sparken och därigenom genererar ett ännu större budgetöverskott, som i sin tur gör att en chef ännu högre upp får ögonen på sig.

Dyrläkare

Tack och lov har kommunens arbetsgrupp hittat en smart universallösning för den som snabbt vill bli av med stora summor pengar. Hyrläkare. Hyrläkare är rysligt dyra, och även om hyrläkare normalt bara används inom landstingets verksamhet så finns det ingenting som hindrar en kommunal förvaltning från att hyra en hyrläkare. Så det har man gjort.
När jag klev av tåget i Hudiksvall stod det en hyrläkare på perrongen och hälsade välkommen och erbjöd sig att kolla mitt blodtryck. Utanför kiosken stod det en hyrläkare och mätte blodsockret för att se om det var ok för mig att äta en chokladbit, och på Hudiksvalls trottoarer hoppar det ibland fram hyrläkare med stetoskop och ber mig att ta ett djupt andetag så att de kan lyssna på andningsljudet.

Ronden

Men sjukvård är inte det enda som man kan ha en hyrläkare till, har man insett på Hudiksvalls Kommun. När det snöade som värst härom dagen så skickade kommunen ut hyrläkare att skotta snö. X-trafik meddelade i söndags att det var platsbrist på X-tåget. Hudiksvalls Kommun skickade raskt dit några hyrläkare som fick skjutsa folk dit de skulle.
Årets luciatåg kommer i år att bestå av hyrläkare under ledning av en uthyrd överläkare. De har ju redan de vita kläderna, och hyrläkarna har lurats till att medverka genom att man kallar luciatåget för ”ronden”.
Den lokala tidningen meddelade i söndags att man kommer att tvingas spara ordentligt inom mediekoncernen. Personalstyrkan kommer att minskas med 150 personer, och det finns ju risk att det då blir en ganska tunn tidning, Men det kommer det inte, för de som får jobba kvar får jobba hårdare helt enkelt. I spåret av den här krisen kommer Hudiksvalls Kommun att bistå tidningen med hyrläkare, som kan skriva ut antistress-medicin till den personal som lyckas behålla sitt jobb.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.