Det praktiska Hofors 5/12

2012-12-05

Hofors Kommun har under en längre tid diskuterat att lägga ner de teoretiska utbildningarna på gymnasiet – alltså de samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga programmen. De där programmen där man bara pluggar men aldrig lär sig nåt. Det är nästan ingen som söker till dem i Hofors. Att läsa ett teoretiskt program kan vara praktiskt för den som senare i livet vill fortsätta att plugga utan att lära sig nåt, men majoriteten av Hoforsungdomarna anser att ett teoretiskt program bara är praktiskt i teorin. I praktiken är det de praktiska programmen som är praktiska att läsa, är deras teori. Från kommunalt håll har man länge haft teorin att de teoretiska programmen ska vara kvar eftersom det finns en teoretisk chans att fler söker till de teoretiska programmen, men i praktiken gör de ju inte det. Så i förra veckan gick man från teori till praktik och lade ner de teoretiska programmen på riktigt. I framtiden får Hofors teoretiskt intresserade ungdomar åka till Gävle för att plugga utan att lära sig nåt. Nu finns det bara praktiska program att välja på gymnasiet i Hofors.

Här är det praktiskt att bo

Kommunen hoppas att den här omläggningen ska ge positiva effekter för det kommunala varumärket. Därför lanserar Hofors en ny kommunslogan: Hofors – här är det praktiskt att bo. Och för att verkligen visa hur praktiskt det är att bo i Hofors så har man infört en rad praktiska förbättringar av vardagslivet.

Benfickor

Till att börja med har alla i Hofors skaffat väldigt praktiska kläder. Det är allvädersstövlar och byxor i vattenavvisande funktionsmaterial som fungerar i alla väder. Naturligtvis är kläderna utrustade med benfickor för det är så himla praktiskt, men samtidigt gjorda i en elegant design som gör att de kan bäras på informella affärsmöten. Sedan i måndags är dessutom alla bilar i Hofors utrustade med snöslunga. På så vis kan man skotta samtidigt som man kör till jobbet, vilket anses som väldigt praktiskt.
Det lokala stålverket har numera både dagis och lågstadieskola i sina lokaler, för om man jobbar på stålverket och har barn så är det väldigt praktiskt. I lunchrestaurangen serveras praktiskt färdigskuren mat och det finns praktiska laddare till de vanligaste mobiltelefonerna vid alla bord.
Inom den kommunala förvaltningen låter man tjänstemännen fylla flera funktioner för att på så vis spara på kaffe och korta ner mötestiden. De som jobbar över ofta har fått en säng på kontoret för det är ju väldigt opraktiskt att åka hem om man ändå ska gå till jobbet snart.

Extra praktiskt

Alla hus i Hofors har utrustats med automatiska lampknappar, rulltrappor och såna där praktiska dammsugare som städar av sig själva. Igår lade kommunen ut spikmattor på alla trottoarer i Hofors. De fungerar som omvända broddar mot halkan och det är ju praktiskt att slippa halka eftersom det är så opraktiskt att åka till Gävle och gå på sjukhuset om man bryter benen i en halkolycka. Om man ändå halkar och bryter benen så slipper man åka ambulans. Istället kan man följa med bussen som skjutsar de teoretiskt intresserade ungdomarna till gymnasiet i Gävle. Och det är ju praktiskt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.