Resecentralisering i Söderhamn 28/11

2012-11-28

Det pågår en svårartad intressekonflikt här vid Söderhamns Resecentrum idag. Folk står och hytter mot varandra med knytnävarna och kastar planskisser och visionsdokument på varandra. Lyckligtvis ligger Söderhamns Resecentrum en bra bit från bebyggt område och det är ganska krångligt att ta sig hit, så det drabbar nästan ingen. Anledningen till den svåra konflikten är det förslag som lades fram i förra veckan om att piffa till det ganska ödsliga Resecentrumet en smula.

Kör vidare

Som det ser ut idag består Söderhamns Resecentrum av en tom parkering och massor av tomma lokaler. För att komma ut ur Söderhamn är tanken att man ska ta tåg eller buss från Resecentrum. Men eftersom Söderhamns kommun har lagt Resecentrum ganska långt utanför det riktiga centrum så är man först tvungen att ta bilen från Söderhamns Centrum till Söderhamns Resecentrum för att därefter ta bussen eller tåget och lämna resten av kommunen bakom sig.
Det här upplägget fungerade fint när Resecentrum byggdes för en massa år sen. Folk hade aldrig sett ett resecentrum förut och visste inte riktigt hur det fungerade, så de följde glatt alla kommunala rekommendationer. Men idag har till och med Söderhamnsborna förstått att när man väl har klivit in i bilen och börjat köra så kan man ju lika gärna strunta i kollektivtrafiken och bara fortsätta att köra. I sin bil. Tills man kommer fram dit man vill åka. Och sen dess har det blivit allt tommare här på Söderhamns Resecentrum. Ibland kommer det turister, men de åker ganska snart härifrån.

Skrämma grävling

Det nya förslaget går ut på att få stopp på det här. Man vill locka folk till Resecentrum med andra värden än just smidiga resor. Förslagsgruppen vill skämma bort alla de sällsynta pendlarna med god mat och färdighandlade matkassar. För att det ska bli verklighet behöver man få in nya hyresgäster i lokalerna, och för att få in dem så behöver man kanske byta de trasiga glödlamporna och skrämma bort den grävling som ilsket bevakar ett hörn av Resecentrumet. Nu har det kommit fler förslag. Det är därför det är konflikt här idag. En arbetsgrupp hävdar att anledningen till Resecentrumets nedgång är att det inte ligger tillräckligt långt bort från Söderhamn. De har föreslagit att man lägger Resecentrum i Vågbro, och gör om det nuvarande Resecentrum till en transferhall där man parkerar sin bil för att sedan ta en buss från Gamla Resecentrum till nya Resecentrum i Vågbro. En annan grupp tycker att man borde decentralisera Resecentrum och marknadsutsätta resecentrumverksamheten genom att göra en franchisekedja av den. Deras vision är ett tjugotal Söderhamns Resecentra utspridda på olika platser långt bort från Söderhamns stadskärna. Helst utan inbördes samordning. Från kommunalt håll är man mest intresserad av de inledande mötena, där man bjuder gästerna och sig själva på två glas öl eller vin i enlighet med rådande policy. Men kanske att man kunde öppna en kommunal bar i resecentrum?
Förslagen går inte riktigt ihop och därför har anhängare till de olika förslagen rykt ihop här idag. Men mitt i den här konflikten finns det ändå en ljuspunkt. Även om alla här är bittra fiender så enas de olika förslagsställarna kring en enda sak som de har gemensamt. Inget av förslagen går nämligen ut på att man ska få åka tåg in till centrala Söderhamn. Alla här är rörande överens om att Söderhamns centrala delar är och ska förbli ett mysterium för alla utsocknes. De enda som får höra talas om centrala Söderhamn är de som kommer till Resecentrum när Turistbyrån har öppet. Och det har den inte.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.