Lyxvatten i Hudiksvall 7/11

2012-11-07

Jag känner mig inte särskilt välkommen här i Hudiksvall idag. Folk tittar konstigt på mig som att det vore synd om mig. Polisen har redan stoppat mig fem gånger och undrat om jag tänker begå inbrott eller börja tigga. Vissa förbipasserande lutar på huvet och kastar till mig brödbitar medan andra väser åt mig att jag borde åka hem till fattigsverige och ta en dusch istället för att försöka snylta på det fina samhälle som utgör Hudiksvall.

Ingen går till Gnarp

Den här lite snorkiga uppifrån-attityden är helt ny för Hudiksvall. Den har kommit med den nya vattenledning som håller på att byggas och som kommer att leverera dricksvatten till hushåll i Hudiksvall. Det är en dyr ledning, och för att täcka kostnaderna kommer Hudiksvalls kommun att höja priset på vatten.
I en sån situation hade jag trott att Hudiksvallsborna skulle ha börjat protestera mot vattenpriserna, eller kanske dricka mindre vatten. Eller möjligen skicka iväg det äldsta barnet i familjen till Gnarp för att hämta billigare vatten. Men nåt sånt har inte skett. Istället har Hudiksvallsborna välkomnat prishöjningen och anpassat sig.

Nix cryptosporidium

De flesta tycker att det ökade vattenpriset gör att det känns lite extra lyxigt att bo i Hudiksvall. Hudiksvallsvattnet måste ju vara oändligt mycket bättre än allt annat vatten, resonerar folk. Annars hade det ju inte varit så dyrt. Andra kommuner har antagligen unket, grumligt vatten tjockt av cryptosporidiumparasiter och dålig smak. Hudiksvalls nya dyra vatten är kristallklart och delikat.

Vattenkammat

Så nu dricker man vatten med stil här i Hudiksvall. Tar man en klunk vatten så skålar man med de närmaste. Ibland håller man tal. Folk här klär upp sig innan de borstar tänderna. Många hushåll har målat sina vattenkranar i guldfärg och klistrat på juveler. Hudiksvallsborna har slutat säga att de kastar vatten. De kallar det för att vaska.
De lite finare boutiquerna i Hudiksvall tar numera bara betalt i isbitar och går man på fest ska håret helst vara vattenkammat. Då är det riktigt fint. Att bada i pengar har blivit torftigt, nu vill alla bada i vatten.

Kortläsare

Och nu har alltså Hudiksvallsborna låtit det här dyrvattnet stiga dem åt huvudet. De har börjat tycka att de är lite bättre än folk som dricker snålvatten. Och de har börjat bli misstänksamma mot alla som kommer utifrån. Vissa här tror att Hudiksvall kommer att invaderas av törstiga utsocknes. Rätt som det är kommer det busslaster med fattigfolk som ska fylla vatten på dunk och tjäna pengar på svarta marknaden, resonerar de.
Alla offentliga vattenkranar är därför plomberade och försedda med kortläsare så att ingen ska komma och tjuvdricka det dyra vattnet. All mat man köper här är dessutom extra saltad så att man snabbt ska bli så törstig att man helt enkelt inte har råd att stanna kvar i Hudiksvall.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.