Bergviks friskola 31/10

2012-10-31

Idag råder febril aktivitet på Bergviksskolan här i Bergvik. Snygga och framgångsrika människor springer runt i slips och håller på och snyggar till fasaden och sätter upp dekaler med logotyper både här och där. Bergviksskolan genomgår en snabb förvandling. Från problemtyngd kommunal skola till ett tydligt och privat friskolealternativ. Att den kommunala Bergviksskolan gör om sig till friskola är kanske det mest oväntade i den händelseutveckling som ägt rum i Bergvik de senaste veckorna.

Nedskärningar

Som så ofta annars i skolan började det hela med nedskärningar. För en dryg månad sedan var det en elev som skar ner en lärare. Denna nedskärning ledde till att medierna fick upp ögonen för att det kunde vara bråkigt i skolan. Bland annat har slumpmässigt utvalda elever fått stryk av starkare elever. I förra veckan uppstod ytterligare ett bråk. Denna gång med en sax.
Problemet var naturligtvis inte att det förekom bråk, utan att bråken märktes i media och att detta drabbade vuxna människor. Helt plötsligt var alla i Bergvik missnöjda med Bergviksskolan. Inte bara eleverna och deras föräldrar.

USP Kamratfostran

Den normala lösningen på såna här situationer brukar vara att man flyttar de välartade eleverna till en närbelägen friskola och sedan låter man de stökiga eleverna leka Flugornas Herre i ruinerna av det gamla kommunala misslyckandet. Men inte här. Bergviksskolan vet hur man vänder nackdelar till fördelar. Den hårda och bråkiga miljön kommer att användas som USP – Unik Säljande Punkt – i den nya friskolerörelsen. Erfarenhetsmässigt är man från skolledningens sida övertygade om att det finns en enorm efterfrågan efter den sorts skolmiljö som man erbjuder i Bergviksskolan. Nu behöver man bara arbeta upp en förståelse för värdet av den form av kamratfostran som ingår i skolans pedagogiska kultur. En lugn och jämlik skola skapar slappa kravmaskiner, ungarna blir som övergödda trötta fågelungar som bara ska ha och ha. Den nya friskolan i Bergvik kommer att specialisera sig på att göra eleverna till den nya tidens kreativa och flexibla överlevare.

Första skoldagen

Jag fick följa med på den första skoldagen i den nya friskoleverksamheten i måndags. Korridorerna var fulla av förväntansfulla elever med nya kläder. Av kevlar. På förmiddagen följde jag med klass 6B på lektion i kombinerad biologi och slöjd. Det var som ett diagnostiskt prov: Alla fick en varsin strumpsticka och en karta över blodomloppet. Den här veckan gällde det att pricka in sig på venerna. Samtidigt hade den kombinerade engelska- och bildlektionen flyttat ut på gården. Där övade sjuorna flitigt på olika böjningar av amerikanska könsord genom att spraya dem på bollplank och väggar.
Efter lunch tittade jag in hos niorna som hade matematiklektion. De gick igenom hur man gör ett slumpmässigt urval av sina misshandelsoffer, och tittade på hur man räknar ut lönsamheten i organiserad och oorganiserad brottslighet.
Allt verkade flyta på riktigt bra i den nya friskolan i Bergvik. Nu återstår bara ett problem: vart ska man skicka alla vinsterna?

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.