Ljusdals spännande busstation 24/10

2012-10-24

Jag befinner mig på en av de farligaste platserna i länet. När jag åkte hit trodde jag inte att det var sant – jag tänkte mig att en av de farligaste platserna i länet borde vara inuti en smältugn i Sandviken, på utsidan av tornet till Oscarsborg i Söderhamn eller hos giftormarna i Furuvik. Men enligt Arbetsmiljöverket är det på Ljusdals busstation som faran lurar. I fredags meddelade Ljusdalsposten att det bara är en tidsfråga innan någon blir skadad. Och det vill jag ju inte missa.

Ryktet har gått

Ryktet om den farliga platsen har spritt sig med rekordfart. Redan i måndags var bussområdet fullt av folk som ville utmana ödet. En grupp äventyrliga unga grabbar med huvtröjor och nedhasade brallor såg ut att stå och vänta på bussen, men när jag pratade med dem hävdade de bestämt att de genom att stå stilla just här på busstationen ägnade sig åt den nya äventyrssporten parkour. Några deprimerade tonåringar med ångest hade bestämt sig för att byta sina andra självskadebeteenden mot att åka buss till och från Ljusdal upprepade gånger. De såg pendlandet som ett rop på hjälp. Och bortåt tisdag förmiddag kom det förbi en grupp med tovat hår från Greenpeace. De kallade sig arbetsmiljöaktivister och ville promenera över bussområdet för att demonstrera för omvärlden hur osäkert det var. De blev inte arresterade och var därför lite besvikna med själva aktionen.

Riskerna

Jag försökte bena ut exakt vad riskerna var med att befinna sig på bussområdet. En uppenbar risk var ju att man blir kvar i Ljusdal, men att hamna i Ljusdal räknas officiellt inte som en olycka ur försäkringssynpunkt. Många busschaufförer ser ett problem med att folk parkerar på bussområdet när de ska på Systembolaget eller handla pizza. Och det är klart – alkohol och skräpmat är ju inte bra för hälsan – men de skador man får kommer krypande så långsamt att inte heller det borde spela någon roll för riskbedömningen av området.

Svårläst

Det stora problemet tycks vara att folk som kör bil inte förstår de skyltar som säger att de inte får köra bil på bussområdet. Dels är det skyltar med pilar som pekar dit man ska köra, inte där man vill köra, och det kan lätt tolkas som en uppenbar felskyltning. Dessutom är det text på flera skyltar, och då måste man ju bromsa in och stava sig igenom all text – det kan till exempel stå ”BUSS”. Hur var det nu med kort och lång vokal?
Det är när man missar skyltarna helt som riskerna uppstår. Intet ont anande kör man in på bussområdet och helt plötsligt kan det komma en buss bakifrån och börja tuta. Det är bara en tidsfråga innan nån får en hjärtattack av det plötsliga tutandet.
När jag hade benat ut de här riskerna och förklarat dem för ungdomarna var det flera av dem som gick och tog körlektioner, för att ha körkort ökar tydligen spänningshalten just på den här livsfarliga platsen. Några missförstod det hela och gick och åt pizza. Greenpeace-aktivisterna gick på bolaget för att göra samhället uppmärksamt på riskerna med alkohol.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.