Dopade oktoberfester i Ockelbo och Ovanåker 17/10

2012-10-17

Oktober är en månad som kan betyda så mycket. För vissa är det månaden då man ställer undan båten, för andra gäller det att hålla sig osynlig under gårdsstädningen. Men framför allt är det månaden då intelligenta människor ger upp ambitionen att hinna bli årets strandraggare och istället börjar lägga på sig höstens trivselkilon. Det är därför man har oktoberfest i oktober. En sån där tysk öl- och joddelfest med tyrolerhatt och kulmage.
Oktoberfesten är lite som barnkalas för vuxna. Man klär ut sig och leker lekar. Man stoppar i sig för mycket av det godaste man vet. När det är dags att gå hem börjar man slåss eller gråta. I år kommer det att arrangeras små privata oktoberfester här och där runtom i hela länet. Men på ett par ställen har man gått lite utanför ramarna och valt att dopa sig inför oktoberfestligheterna.

Lyckliga Ockelbo

Till exempel i Ockelbo. I torsdags rapporterade Sveriges Radio Gävleborg att Ockelbo är Sveriges femte största konsument av antidepressiva läkemedel. Och alltihopa hade naturligtvis köpts in för att göra årets oktoberfest så mycket festligare än alla andra oktoberfester. Den där festen ägde rum nu i helgen och jag var där. Redan vid åttatiden på morgonen var centrala Ockelbo fullt av ivrigt hoppsaskuttande och fnittrande farbröder i lädershorts och rakborste på huvet. Bortåt lunch var det fullt ös med ringdans och klackarna i taket och när det en timme senare skulle börja serveras öl så hade samtliga festdeltagare blivit så odeprimerade att hela festen urartat till en fånleende kramkarneval där folk gick omkring och gav bort saker till varandra.

Ovanåker med stålmage

Fullt lika glatt kommer det inte att bli när man här i Ovanåker ställer till med oktoberfest på fredag. Visserligen framgick det i samma rapport att även Ovanåker är storkonsument av läkemedel, men här knapras det inga antidepressiva. Ovanåker är Sveriges största konsument av magmedicin. Även denna har köpts in inför oktoberfestligheterna. Att det är just magmedicin är för att man har lärt sig läxan från förra årets oktoberfest. Den höll på att urarta eftersom folk inte alls tålde den störtflod av fett, surkål och alkohol som den tyska festmatkulturen bygger på. Bortåt eftermiddagen fick hela festen avblåsas och partytältet vädras ur eftersom alltför många gäster spelat bastuba. Som man säger i Tyskland.

Ingenting kan stoppa Ovanåker

I år ska ingenting stoppa Ovanåker. Man har laddat i flera veckor med syraneutraliserande och protonpumpshämmande magmediciner. Folket i Ovanåker har ogenomträngliga magsäckar som mest liknar kevlar – sånt där material som de har i skottsäkra västar. De kan trycka i sig lök och friterad mat på fastande mage utan att få så mycket som hicka ens en gång. De kan svälja flera hekto knödel, fläsklägg och bratwurst för att sedan skölja ner det hela med bayersk öl, ister och riktigt gammalt bryggkaffe. De är beredda, på gränsen till osårbara inför den stundande uppgiften. De har till och med provat nattmaten på den lokala korvkiosken. Klarar man den klarar man allt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.