Coachboomen i Sandviken 10/10

2012-10-10

Det har blivit en helt ny ungdomskultur i Sandviken på sista tiden. Förut kunde man se tonåringar hasa runt planlöst i Sandvikens Centrum medan de försökte få vuxna att langa tobak eller folköl. Då och då tog de fram en spritpenna och skrev sina namn och några könsord på ett elskåp.
Idag möttes jag av ungdomar som hasade runt väldigt strukturerat. De hade satt upp mål och delmål inför kontakten med langande vuxna, och de kunde väldigt tydligt skissa upp en framstegskurva. På elskåpet, intill namnet och könsorden.

Blodsockermål

Det här beror på att Sandvikens Kommun bestämt sig för att stänga den centrala ungdomsgården UC. Istället kommer man att låta fritidsledarna fungera som coacher medan de unga förväntas ta fler egna initiativ. Tidigare kunde ungdomarna hänga på fritidsgården, dricka läsk och spela biljard. Nu får ungdomarna lära sig att sätta upp mål. Biljardspelet kanske blir ett mål om att ta ett visst antal poäng, läsken blir då ett delmål där det gäller att få upp blodsockret till rätt nivå inför en viktig stöt och själva hängandet blir en viktig del av den sociala positionering som krävs för att ingen ska knuffa till bordet mitt i den viktiga stöten.

Allt blir coaching

Förut var fritidsgården tvungen att aktivera ungdomarna. Idag handlar det mer om att kommunen kanaliserar ambitionen hos de ungdomar som själva vill nåt. Det är väldigt energibesparande, och därför har man nu bestämt sig för att lägga om fler delar av den kommunala verksamheten till coachbaserad form.
De kommunala förskolorna kommer att ersättas med coacher. Vill ett barn till exempel gunga kommer coacherna att berätta var närmaste lekpark finns, hur man tar sig dit och vilken typ av nätverk man behöver upparbeta för att få nån att skjuta fart på gungan. Äldrevården kommer att få ett uppsving när vävstugor och dragspelsaftnar tack vare coacherna får lite tydligare fokus och börjar sikta framåt. Bara inte så långt framåt. Och Sandvikens Kommun kommer snart att byta ut alla vägskyltar mot coacher som frågar trafikanterna: vart vill du egentligen åka? Och sedan går de igenom resmålet och ser till så att det är mätbart, rimligt och utmanande.

Privat coachning

Den privata sektorn har naturligtvis hakat på trenden. När jag skulle tanka på den lokala macken fick jag inte tanka förrän jag definierat mina tankningsmål så att de kändes som en utmaning. På mataffärn var jag tvungen att ha en prioritetsordnad inköpslista. De sa att det skulle hjälpa mig att handla mer fokuserat.

Realistiska mål

Hela Sandviken har blivit baserat på coachning, och på köpet har alla blivit väldigt driftiga. Och verklighetsförankrade. Till exempel har de ungdomar vars mål var att få hänga kvar på den gamla fritidsgården fått hjälp att sätta mer realistiska mål. Som att hänga kvar utanför den gamla fritidsgården. Och bli bra på åkarbrasor.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.