Agentdramatik i Söderhamn 3/10

2012-10-03

Den lilla stadsdelen Forsbacka i Söderhamn kokar av aktivitet. Det brukar det inte göra. Så här års brukar hela Söderhamn pusta ut efter en hård sommarsäsong där folk har gått omkring i folkdräkt och försökt lura turister att äta ostkaka. Alla turistaktiviteter i Söderhamn är egentligen bara en ursäkt för att få servera ostkaka.

Den Dåliga Rädisan

Men folk här i den lilla stadsdelen Forsbacka har annat att tänka på. I söndags meddelade nämligen Hälsingetidningar att den världsberömde agentromanförfattaren Tom Clancy valt att förlägga två kapitel ur sin senaste roman till Söderhamn. Huvudpersonerna i romanen åker till Söderhamn, bor på Hotell Linblomman, besöker en påhittad pub som Tom Clancy valt att kalla ”Den Dåliga Rädisan”, samt har ihjäl några terrorister just här. Det är därför det kokar av aktivitet. Vissa är livrädda för terroristerna medan andra försöker hitta till puben ”Den Dåliga Rädisan”. Hela stadsdelen har sugits upp i den atmosfär av specialtrupper, högteknologisk krigföring, internationella förvecklingar och konspirationer som utgör Tom Clancys berättelsevärld.

En dag på E-center

Plötsligt syns det på en gång när det kommer nån från Forsbacka. Alla har benfickor, ser stressade ut och pratar i rockkragen. Sådär som agenter gör. Jag var på E-center för att köpa snabbkaffe när det plötsligt stormade in en familj i affärn. De kom inrusande i nån sorts taktisk gruppering, rekognocerade runt alla hyllor och småsprang i sidled till kassorna. De var oerhört effektiva, men samtidigt rädda att bli spårade av internationellt kontraspionage. Så de betalade med kontanter, skrev under sina rabattkuponger med falsk namnunderteckning och vägrade att stanna och säga hej till minsta dotterns klassföreståndare som var och handlade samtidigt.
Familjen tog sig hem i rasande fart mot körriktningen, bytte fordon ett par gånger, sprängde en bro och åkte sedan hem till TV-soffan. Men istället för att samtala och slötitta på Aktuellt så hade de en så kallad debriefing medan de övervakade världsläget.

Turism

Utanför den lilla stadsdelen har man visserligen roligt åt de genomknäppa Forsbackaborna, men resten av Söderhamn har förstått att det finns en enorm potential i att bli omskriven av en världsberömd agentromanförfattare. Man har redan börjat planera hur de ska kunna få hit turisterna.
Det lokala bygdespelet om den gamla ärkebiskopen Nathan Söderblom kommer att skrivas om och hottas upp med terrorister, krypskyttar och höga sparkar. I slutet vinner Söderblom för att han är moraliskt och intellektuellt överlägsen sina fiender. Det gamla viggenplanet som står vid E-center kommer att börja skjuta målsökande raketer varje helg, delar av Östra Berget kommer att mineras och man kommer redan nästa höst att kunna jaga älg med attackhelikopter.
Och naturligtvis kommer det att serveras ostkaka.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.